Vandeweghe: "Zaak-De Vuyst is heel complex, onschuld bewijzen zal geld kosten"

  Sofie De Vuyst testte positief op exogene steroïden, maar schreeuwt haar onschuld uit.

  De hemel viel vorige week op het hoofd van Sofie De Vuyst. De Belgische toprenster kreeg het bericht dat ze positief testte op exogene steroïden. Ze schreeuwt haar onschuld uit. In De Tribune noemt sportjournalist Hans Vandeweghe haar zaak uiterst complex: "Wat er tot nu toe allemaal in de media is verschenen, klopt niet."

  Het nieuws van de positieve plas op 18 september veroorzaakte een schokgolf bij De Vuyst zelf, haar partner en ex-renner Bart De Clercq en haar entourage. "Zij is net zo fel gekant tegen doping", klonk het bij bondscoach Ludwig Willems.

   

  Hans Vandeweghe, goed op de hoogte van de dopingproblematiek in binnen- en buitenland, schrijft voorlopig niks over de zaak, "want het is mij veel te ingewikkeld": "Ik ken de details niet, maar met wat ik er nu van weet, klopt alles wat in de media al verschenen is niet."

   

  "Als mijn info juist is, lijkt mij dat een heel complex verhaal, waarbij voorlopig niemand de schuld kan krijgen van iets. Je kan het DoCoLab in Gent niet verwijten dat ze iets hebben gemeld, je kan NADO Vlaanderen niet verwijten dat ze de brief hebben gestuurd naar Sofie De Vuyst en misschien kan je Sofie De Vuyst ook niets verwijten. Omdat het zo'n ingewikkeld geval is dat ik nog nooit heb gezien. Misschien is het zelfs een wereldprimeur."

  Als mijn info juist is, lijkt mij dit een heel complex verhaal waarbij voorlopig niemand de schuld kan krijgen van iets. Misschien ook niet De Vuyst.

  Hans Vandeweghe.

  "Onschuld bewijzen zal heel veel geld kosten"

  Vandeweghe weet niet welke kant deze zaak zal uitgaan. "Wat ik wel weet, is dat als Sofie De Vuyst haar onschuld zal willen bewijzen dat haar dat dan ontzettend veel geld zal kosten."

   

  "Dat het een ingewikkelde zaak is, is al te merken aan de timing. De controle is op 18 september, de brief vertrekt 2 maanden later en dan nog zonder tegenexpertise. Ze hebben er 2 maanden over gedaan om uiteindelijk toch die brief te sturen. Wellicht hebben ze nog eens een analyse gedaan."

   

  "Er komt nu een tegenexpertise die 2.500 euro kost. Ze moet haar advocaat betalen. Johnny Maeschalck doet het soms gratis, maar hij moet ook boterhammen eten, dus dat zal toch ook geld kosten. Vervolgens moet je misschien ooit naar het TAS, dat kost minimaal 30.000 euro."

   

  "De Vuyst is juriste bij de gemeente, haar man is gestopt als wielrenner. Ik vraag mij af hoezeer zij nog zin hebben om daar tegenin te gaan. Volgens mij is het een onwaarschijnlijk complex verhaal. Het overstijgt mijn kennis van de dopingproblematiek."

   

  "Ik denk dat er heel veel specialisten zullen willen naar kijken. Als die dat gratis doen, is dat goed voor De Vuyst. Wellicht zal dit lang aanslepen, tenzij ze zegt dat het voor haar niet meer hoeft. Dat ze zegt dat ze niet schuldig is, maar dat ze stopt met wielrennen."  

  Luister naar de podcast van De Tribune: