Sportieve Van Dijk strandt op amper 7 punten: "Messi is nu eenmaal buitenaards"

  De Nederlandse verdediger Virgil van Dijk is de rots in de branding bij Liverpool.

  Het scheelde geen haar of Lionel Messi had geen zesde Gouden Bal op zak gestoken gisteren. De Argentijn van Barça had maar 7 punten over op nummer 2 Virgil van Dijk. De Nederlandse verdediger van Liverpool werd door de 176 stemgerechtige journalisten zelfs meer op de eerste plaats gezet.

  686 punten voor Messi en 679 punten voor Van Dijk, dat was het officiële verdict in het referendum van France Football. Dat Van Dijk indruk gemaakt had als vicekampioen van Engeland en clubkampioen van Europa, getuigden zijn 69 eerste plaatsen. Spaans kampioen Messi, die ook topschutter werd in de Champions League, moest vrede nemen met 61 topnoteringen.

   

  De Oranje-international lag in de bovenste schuif bij journalisten uit Europa en Azië, hun collega's uit Amerika en Afrika hadden het meer voor de spelverdeler van Argentinië.

   

  Van Dijk reageerde evenwel sportief in het Théatre du Châtelet in Parijs: "Het was een geweldig jaar. Ik kwam dicht, maar jammer genoeg zijn er enkele spelers (hij doelt op Messi) die een beetje buitenaards zijn. Zes Gouden Ballen... Dat is groots. Daar moet je respect voor hebben."

   

  "Ik ben erg trots op wat ik vorig seizoen met Liverpool en Nederland heb bereikt. Om eerlijk te zijn: ik had nooit gedacht in aanmerking te kunnen komen voor de Ballon d'Or tot ik genomineerd werd."

   

  Van Dijk is ondertussen al 28 jaar: "Mijn carrière was nooit makkelijk. Ik ben er laat gekomen, maar ik heb nooit opgegeven." In augustus koos de UEFA hem tot UEFA-voetballer van het Jaar.

  Messi: "Ik hoop nog lang voort te doen"

  Geen eerste voor Van Dijk dus, maar wel een zesde voor Messi na 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015. Maar de 32-jarige Argentijn is nog niet verzadigd: "Ik hoop nog lang door te doen. Ik besef dat ik een heel gelukkig man ben, ook als ik op een dag zal moeten stoppen. Dat zal een lastig gegeven zijn."

   

  "Maar ik heb nog heel wat goede jaren voor mij. De tijd vliegt, dus ik wil zo veel mogelijk genieten van het voetbal en mijn familie."

   

  Na enkele jaren heerschappij voor Ronaldo en vorig jaar Modric was Messi weer goed genoeg voor de bal: hij scoorde vorig seizoen 36 keer op weg naar een 10e Spaanse titel en was de topschutter in de Champions League.

   

  "Een paar jaar geleden kreeg ik hier in Parijs mijn allereerste Gouden Bal. Ik was 22 jaar en die trofee was toen enigszins ondenkbaar. Vandaag is dit al mijn zesde Gouden Bal. Zoals mijn vrouw altijd zei: je moet nooit stoppen met dromen, maar altijd hard blijven werken om beter te worden en je amuseren."

   

  Messi is ook dit seizoen op dreef. Vorige week was hij goed voor 1 doelpunt en 2 assists in zijn 700e wedstrijd voor Barcelona in de kraker tegen Dortmund. In 2019 zit hij al aan 41 goals in 44 wedstrijden.

  Uitslag Gouden Bal 2020
  1. Lionel Messi (Arg) Barcelona 686 punten
  2. Virgil van Dijk (Ned) Liverpool 679
  3. Cristiano Ronaldo (Por) Juventus 476
  4. Sadio Mané (Sen) Liverpool 347
  5. Mohamed Salah (Egy) Liverpool 178
  6. Kylian Mbappé (Fra) PSG 89
  7. Alisson Becker (Bra) Liverpool 67
  8. Robert Lewandowski (Pol) Bayern München 44
  9. Bernardo Silva (Por) Manchester City 41
  10. Riyad Mahrez (Alg) Manchester City 33
  11. Frenkie de Jong (Ned) Ajax/Barcelona 31
  12. Raheem Sterling (Eng) Manchester City 30
  13. Eden Hazard Chelsea/Real Madrid 25
  14. Kevin De Bruyne Manchester City 14
  15. Matthijs de Ligt (Ned) Ajax/Juventus 13
  16. Sergio Agüero (Arg) Manchester City 12
  17. Roberto Firmino (Bra) Liverpool 11
  18. Antoine Griezmann (Fra) Atletico Madrid/Barcelona 9
  19. Trent Alexander-Arnold (Eng) Liverpool 8
  20. Pierre-Emerick Aubameyang (Gab) Arsenal 5
    Dusan Tadic (Ser) Ajax 5
  22. Son Heung-min (ZKo) Tottenham 4
  23. Hugo Lloris (Fra) Tottenham 3
  24. Kalidou Koulibaly (Sen) Napoli 2
    Marc-André ter Stegen (Dui) Barcelona 2
  26. Karim Benzema (Fra) Real Madrid 1
    Georgino Wijnaldum (Ned) Liverpool 1
  28. João Felix (Por) Benfica/Atletico Madrid 0
    Marquinhos (Bra) PSG 0
    Donny van de Beek (Ned) Ajax 0