Marco van Basten (tijdelijk) verwijderd uit computerspel FIFA 20

  Marco van Basten is voorlopig geschorst als digitale speler in het FIFA 20 Ultimate Team. De verwijdering komt er na zijn nazigroet in het Nederlandse voetbalprogramma De Eretribune bij FOX Sports.

  Marco van Basten maakte onlangs een uitschuiver op de Nederlandse televisie. "Sieg Heil", sprak hij na een interview met een Duitse coach.

   

  "We zijn op de hoogte van recente opmerkingen van Marco van Basten", laat EA Sports nu weten in een boodschap. De gameontwikkelaar verwijst naar zijn streven naar gelijkheid en diversiteit "door ons hele spel" en stelt dat de voormalige international en bondscoach "tot nader order" niet beschikbaar is als digitale speler.

   

  Op de fora van het spel wordt de maatregel zowel toegejuicht als afgekeurd. Er wordt ook opgeroepen om de schorsing ongedaan te maken.

  De boodschap van EA Sports.

  Marco van Basten bood meteen na de uitzending zijn excuses aan voor de opmerking. FOX Sports besloot hem een week van de zender te houden. Zijn gage wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.