Mannen- én vrouwenteam op kop: wordt 2020 het jaar van hockeyclub Gantoise?

  Pascal Kina (r.) en Kevin Demartinis, trainers van de Gentse mannen én vrouwen.

  De winterstop in het veldhockey is een week vroeger begonnen door de afgelasting afgelopen weekend. Het is een break waar de mannen en vrouwen van hockeyclub Gantoise met een goed gevoel aan beginnen, want ze staan allebei bovenaan in de Eredivisie. Zeker de Gentse vrouwen, met 5 internationals in de gelederen, gaan vol voor de titel. “Gantoise is enorm aan het boomen. En na het missen van de Spelen is kampioen worden met Gent een mooi nieuw doel.”

  Barbara Nelen en Alix Gerniers zijn 2 van die 5 “Gentse” Red Panthers. Nelen keerde na 7 seizoenen terug naar de club van haar jeugd. “Het bevalt me. En momenteel staan we eerste zonder puntenverlies, maar dat wil nog niets zeggen want het belangrijkste zijn de playoffs.”

   

  Dat weet Alix Gerniers maar al te goed. Want ook vorig seizoen deed Gantoise het perfect in de reguliere competitie, maar in de playoffs werden ze in de kwartfinales meteen uitgeschakeld. “Ik ben hier al 11 jaar en heb alles meegemaakt, de goeie en slechte momenten”, zegt Gerniers. “Het bestuur heeft fantastisch werk geleverd en hopelijk kunnen we in 2020 kampioen worden, de heren en de dames.”

   

  Dat er de laatste jaren veel beweegt bij de Gentse hockeyclub kan Nelen alleen maar bevestigen. “Ik ben 7 jaar geleden weggegaan, en het verschil is enorm. Nu is er veel meer een topsportattitude. De jeugd is veel beter, de trainers zijn professioneler, … . Gewoon top.”

  Ex-bondscoach Pascal Kina als architect

  Eén van de architecten is technisch directeur Pascal Kina, ex-bondscoach van de Belgische vrouwen. Bij Gantoise traint hij de mannen en de vrouwen, samen met Kevin Demartinis. “Ons ledenaantal is van 500 naar 1.500 gegaan, drie keer zoveel dus. Dat is enorm.”

   

  En de infrastructuur volgt: de club verhuisde enkele jaren geleden van Gentbrugge (naast het voormalige Ottenstadion) naar de Watersportbaan. “Dat was echt nodig, die nieuwe infrastructuur en nieuwe velden. Het was een nieuwe start. We worden, en zijn eigenlijk al een grote club in België.”

  "Hopelijk kunnen we titel pakken voor eigen publiek"

  Nelen en Gerniers waren erbij toen de Red Panthers in oktober in en tegen China een olympisch ticket door de vingers zagen glippen. Is dat al wat verteerd? “Het blijft pijnlijk. We zijn momenteel intern aan het bekijken hoe het is kunnen gebeuren, en we zullen er alles aan doen om daarvan bij te leren”, zegt Nelen.

   

  Heeft ze al een verklaring gevonden? “Ik denk dat het mentale aspect een heel belangrijk punt is en dat we daar hard aan moeten werken. Waren we een jaar geleden begonnen met een mental coach in de ploeg, dan denk ik niet dat we die tweede wedstrijd verliezen.”

   

  “Mijn manier om het te verteren, is om er niet te veel aan te denken”, zegt Gerniers, die tegen China de beslissende shoot-out miste. “Deze maand komen we samen en zullen we zien of er een nieuwe coach komt, of er dingen zullen veranderen. Maar in januari begint de Pro League en moeten we er alweer staan.”

   

  “De titel pakken met Gantoise is nu een mooi doel, hopelijk kunnen we dat doen voor eigen publiek," besluit Gerniers.

   

  Beluister de reportage hieronder: