Oud-bondsvoorzitter De Keersmaecker: "Ben altijd fan nummer 1 geweest van Rode Duivels"

  François De Keersmaecker maakte begin 2019 zijn terugkeer in het voetbal als voorzitter van Racing Mechelen.

  Wat denkt François De Keersmaecker over de Rode Duivels en over de loting voor het EK? Met die vraag trok Sportweekend naar het stadion van Racing Mechelen. Daar probeert de ex-bondsvoorzitter dezer dagen die andere club van zijn hart naar een hoger niveau te tillen. 

  Het clublied van Racing Mechelen zingt De Keersmaecker uit volle borst mee vlak voor de topper tegen De Kempen in eerste provinciale: "Als je in Mechelen geboren wordt, dan ben je ofwel Racinger ofwel fan van die andere ploeg waarvan ik de naam niet zal noemen."

  Ik stond niet mee te vieren op het stadhuis in Brussel. Dat was spijtig, maar ook niet meer dan dat.

  François De Keersmaecker was 11 jaar lang voorzitter van de voetbalbond. Tot hij in 2017, vlak voor het WK in Rusland waar België derde werd, het vertrouwen van de profclubs verloor. Toch houdt de immer goedlachse man nog altijd van de Rode Duivels : "Ik stond niet mee te vieren op het stadhuis in Brussel. Dat was spijtig, maar ook niet meer dan dat."


  "Ik ben altijd supporter nummer 1 geweest. Ik heb tot nu toe nog maar 1 wedstrijd op tv gemist en dat was de laatste match op Rusland. Die dag moest ook Racing Mechelen spelen, een hartverscheurende keuze."

  "De voetbalbond was vroeger een ministerie van sport"

  De Keersmaecker was altijd al in de wieg gelegd om de voetbalbond, die intussen 125 jaar bestaat, te leiden: "Er komen 3 voorzitters uit onze familie: Oscar Vankesbeeck, mijn schoonvader en ik. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan."

   

  Het stadion van Racing Mechelen - genoemd naar Vankesbeeck - moet dan wel dringend gemoderniseerd worden. Bij de voetbalbond was net dat zijn verwezenlijking. "De voetbalbond was vroeger het ministerie van de sport. Vooral administratie."

   

  "Maar als je nu ziet wat voor een bedrijf het geworden is, dan moet je zeggen dat het enorm veranderd is. En daar heb ik in alle bescheidenheid toch wel mijn steentje toe bijgedragen."

  "Europees kampioen spelen zit erin"

  "Wat ik verwacht van de Rode Duivels op het EK? Dat we Europees kampioen worden. Dat zit erin, daar moeten we voor gaan. De eerste ronde mag geen probleem zijn. Met die trekking kan dat niet. Dat zal geen probleem zijn."

   

  "En voor Racing Mechelen? Kampioen spelen. Dat zou prachtig zijn." Tegen leider De Kempen werd alvast met 3-2 gewonnen. Racing staat nu 3e op 5 punten van De Kempen.

  De reportage in Sportweekend: