Koen Naert baalt na marathon in Fukuoka: "Het was een nachtmerrie"

  Koen Naert wist dat hij niet al te best voor de dag zou komen in Fukuoka, nadat zijn voorbereiding door blessureleed in het honderd was gelopen. Maar toch was de ontgoocheling groot na zijn 18e plaats in 2u15'51". "Hiervoor ben ik niet naar Japan gekomen, maar het ging gewoon niet", baalde de marathonloper.

  2u15'51"is meer dan 8 minuten boven het persoonlijke record van Koen Naert, die in april in Rotterdam 2u07'39" liep. De Europese kampioen trok naar Fukuoka omdat hij niets wil overlaten aan het toeval voor Tokio 2020, zijn grote doel volgende zomer.

   

  "Man, man, man, het was een nachtmerrie", was zijn eerlijke, maar ontgoochelde reactie na de wedstrijd. Een voetblessure zorgde ervoor dat de 30-jarige Belg zich in de zomer tot alternatieve trainingen moest beperken, en dat betaalde hij zondag cash.

   

  "Ik zat nooit in de wedstrijd en het voelde als een van mijn lange duurlopen in de voorbereiding. Ik was een slappe puppy vandaag. Natuurlijk kwam ik niet voor 2u15' naar hier, maar het ging gewoon niet."

   

  "Met een heel moeilijke voorbereiding door lichamelijke problemen, die nog niet helemaal in orde zijn, en een slechte dag erbovenop kom je al snel in de problemen. Mirakels bestaan niet in de marathon. Het was eigenlijk gewoon binnenjoggen vandaag."

   

  "En dat is wel jammer. Want de laatste dagen voelde ik me beter en beter worden en had ik veel zin om te lopen. Maar ik voelde al heel snel - nog voor we van de startpiste waren - dat het een lastige dag zou worden."

   

  "Het zou moeilijk zijn, maar het is nog moeilijker uitgedraaid. Zo voelde ik onderweg pijn aan mijn voet. Maar ik heb het liever nu allemaal samen. Een mindere voorbereiding én een slechte dag: het is  1 keer door de zure appel bijten."

   

  "Ik zal er mijn slaap niet voor laten. Ik heb sowieso heel veel geleerd. Er is heel wat om te overleggen met de coach en het volledige team. Het was heel leerrijk, ik haal altijd het positieve ergens uit."

  "Wilde niet opgeven, dat deed ik nog nooit"

  Naert, die gehoopt had om wat vertrouwen te tanken in Fukuoka, onderging een lange lijdensweg.

   

  "Het was enorm zwaar, vooral mentaal, maar ik wilde niet opgeven. Dat heb ik nog nooit gedaan tot nu toe. Al na 8 kilometer moest ik de kopgroep laten gaan, daarna werden het nog 34 eenzame, lange kilometers."


  "Ook mijn typerende versnelling in de laatste 10 kilometer kwam er niet uit, maar ik wilde absoluut finishen voor mijn gezin. Soit, ik ben er weer vanaf en kijk nu enkel nog vooruit."

   

  "Ik voel me niet echt moe, dus ik denk dat ik lichamelijk wel snel zal herstellen. Ik ga nu naar huis en zal mijn voet laten rusten. Ik wil gewoon weer gezond worden en dan kunnen we weer aan de basis werken. Die basis was er nu niet. Zorgen richting de Spelen maak ik me evenwel niet. Ik heb nog 8 maanden."

   

  Op 29 maart hoopt Naert zich op het WK halve marathon in Polen een laatste keer te testen richting Tokio 2020, maar dan moet de Belgische atletiekbond hem wel eerst selecteren.