Kompany: "Iedereen mag blijven praten, maar ik geef nooit op"

  Kompany ging bij zijn comeback kopje-onder aan de kust.

  Vincent Kompany had zich zijn comeback tussen de lijnen na meer dan twee maanden wellicht anders voorgesteld. "Het moet beter, voor mezelf, voor iedereen", vertelde hij na de nederlaag tegen KVO. Maar Kompany houdt vast aan zijn manier van voetballen. "Topploegen zijn ploegen die extreem geloven in een bepaalde manier van spelen."

  Kompany heeft een hele tijd geen interviews meer gegeven, maar na de nederlaag in Oostende kwam hij het toch uitleggen. "Het was niet goed vandaag", zei hij eerlijk. "We hebben goeie momenten gehad, heel goeie momenten zelfs. Maar er waren ook heel slechte momenten. In een uitwedstrijd moet je een constant niveau halen."

   

  "We zijn heel slap aan de match begonnen, we werden meegesleurd in het tempo van KVO. We reageren pas wanneer we achterstaan. Dan spelen we plots sneller. In de tweede helft hadden we veel kansen. Misschien waren de mensen voorin een beetje bevrijd omdat we alles op alles moesten zetten. Dat is niet oké en het zou eigenlijk niet mogen, maar dat gebeurt in het voetbal."

   

  En nu? "Ik geef nooit op. Vergeet dat maar. Iedereen mag blijven praten, maar ik geef niet op, zeker nu niet, zeker niet bij de club van mijn hart. Dit is vervelend, meer dan vervelend. Het is frustrerend. Maar het geeft me alleen maar meer motivatie."

  "Er bestaat geen succes in de middenweg"

  Na amper 6 minuten moest Anderlecht al achtervolgen na slecht uitvoetballen van Kana. Hoe komt zoiets aan bij een 17-jarige? "Dat is het vak waar je voor kiest, 17 of niet. Zo leert hij het. Als 17-jarige maak je fouten, in het voetbal en in het leven. Dat hoort erbij. Dat verwacht je ook als je speelt met heel jonge spelers."

   

  Maar Kompany houdt vast aan zijn filosofie? "Het moet op die manier. Er bestaat geen succes in de middenweg. Of je bent het ene of je bent het andere. De ploegen die wereldwijd heel succesvol zijn, zijn ploegen die extreem geloven in een bepaalde wijze van voetballen. Je hoeft je niet te spiegelen aan Barcelona, je kan ook gewoon over de grens even naar Ajax kijken. Je moet de lat niet lager leggen omdat je in België speelt. We blijven werken."

   

  Zitten Kompany en Vercauteren wel op een lijn? "Vercauteren en ik denken hetzelfde. Uitvoetballen doe je niet om risico's te nemen, het is een manier om kansen te creëren, meer niet. Uitvoetballen onder risico, dat is een ander verhaal. Dat is nooit gevraagd, dat zie je ook bij topclubs niet."