Turk Özbilen loopt Europees marathonrecord van Farah van de tabellen

  Özbilen is de nieuwe Europese recordhouder op de marathon.

  2u04'16" is het nieuwe Europese record op de marathon. De Turk Kaan Kigen Özbilen snelde in Valencia naar die tijd en knipte zo 55 seconden van het Europese record van Mo Farah af.

  Vorig jaar zette Mo Farah een nieuwe Europese topchrono neer in de marathon van Chicago: 2u05'11". 

   

  Kaan Kigen Özbilen, een Turk van Keniaanse origine, liep op 7 april (in Rotterdam) 16 seconden trager dan Farahs toptijd. Vandaag kreeg Özbilen op het snelle parcours van Valencia de uitgelezen kans om het Europese record aan te vallen.

   

  Özbilen kwam uiteindelijk als 2e binnen in Valencia, in een tijd van 2u04'16". Liefst 55 seconden sneller dan de toptijd van Mo Farah. Het Belgisch record van Bashir Abdi is exact 2 minuten trager dan het Europese record van Özbilen.

   

  De zege in Valencia was trouwens voor de Ethiopiër Kinde Atanaw Alayew (2u03'51"). Bij de vrouwen ging zijn landgenote Roza Dereje met de zege aan de haal, in een tijd van 2u18'31".

  Abdi loopt PR op 15 km

  Belgisch recordhouder op de marathon Bashir Abdi is vandaag 5e geworden in de prestigieuze Montferland Run, een wedstrijd van 15 kilometer in 's-Heerenberg (Nederland).

   

  Met 42'29" dook de Abdi meer dan een minuut onder zijn persoonlijk record op de 15 kilometer. Dat stond sinds november 2018 op 43'40". De zege in Nederland was voor de Keniaan Geoffrey Koech, die 16 tellen sneller liep dan Abdi.