"Kompany mee naar het EK? Hij moet bewijzen dat hij écht fit is"

  Franky Van der Elst en Youri Mulder beantwoorden de vragen over de EK-loting in onze Facebook Live.

  Na de uitzending van de EK-loting schoven de tv-gasten Youri Mulder en Franky Van der Elst bij ons aan voor een Facebook Live. Ze beantwoordden de vele vragen van onze surfers. Over Vincent Kompany wel of niet op het EK, de mogelijke selectie en "die vervelende Fransen" als topfavoriet.

  Voor België was de loting in Boekarest niet spannend. Alleen de 3e tegenstander moest nog uit de trommel rollen.

   

  "Voor Nederland was het dat wél", zegt Youri Mulder. "De loting van Nederland (tegen Oekraïne, Oostenrijk en een nog te bepalen land, red) is supermakkelijk. Ze spelen ook 3 keer thuis. Dat gaan ze halen."

   

  Over de groep des doods - Groep F met Frankrijk, Portugal en Duitsland - weet Franky Van der Elst dat Frankrijk en Duitsland zullen doorgaan als 1 en 2, met Portugal op 3.

   

  Mulder twijfelt: "Duitsland is zo'n raar team. Die heb ik al heel slechte en enorm goede wedstrijden zien spelen."

  "Kompany moet bewijzen dat hij echt fit is"

  Komen we bij de Belgen en hun selectie. Een Belgische U21 ziet Van der Elst het EK niet halen. "De huidige kern is zeer breed. Het zal voor Roberto Martinez al moeilijk genoeg zijn om knopen door te hakken. Om daar dan nog iemand uit de U21 bij te halen, dat wordt zeer moeilijk."

   

  En wat met Vincent Kompany? Die nemen Van der Elst en Mulder niet zomaar mee.

   

  Mulder: "Martinez heeft er iets over gezegd: "We moeten fair zijn ten opzichte van Vincent zelf". Dat vond ik een opmerking waarbij ik het gevoel kreeg dat Kompany misschien wel eens niet mee zou kunnen gaan."

   

  Voor Van der Elst is het duidelijk: "Kompany zal moeten gaan voetballen. En dan moeten we zien of hij niveau haalt."

   

  Mulder werpt de assistent-coach van KV Oostende voor: "Stel dat Kompany de laatste maand speelt en in 3 à 4 wedstrijden toont dat hij fit is."

   

  Van der Elst: "Dat is misschien te weinig. Kompany moet zich niet meer bewijzen voor het team, maar hij moet wel bewijzen dat hij echt fit is. Voor het WK is hij ook niet echt fit meegegaan, maar dat is straks toch weer 2 jaar geleden."

   

  Wie zijn er nog twijfelgevallen voor de uiteindelijke selectie? "In de spits zijn Lukaku en Batshuayi de kandidaten, voor Origi wordt het moeilijk. Benteke? Die speelde goed tegen Cyprus. Links op de zijkant heb je Thorgan Hazard, Carrasco en Chadli. Thorgan zal wel meegaan, dus daar zal nog iemand uit moeten."

  Gaat Vincent Kompany nog door als Rode Duivel tot het EK? De meningen zijn verdeeld.

  "Witsel en Tielemans kunnen samen in de basis"

  Van de selectie naar het basiselftal van Martinez. Wie zetten de twee voetbalkenners in de ploeg: Witsel of Tielemans?

   

  Een vervelende vraag, vindt Van der Elst: "Ik denk dat Witsel de eerste is die Martinez op zijn blad zet." Mulder vindt dat het met allebei kan: "Tielemans een beetje op 8, Witsel op 6. En dan De Bruyne op 10."

   

  Van der Elst vergeet evenwel Mertens en Eden Hazard niet. "Die zouden achter spits Lukaku kunnen spelen, met De Bruyne een rijtje lager. Zo was het onlangs in Rusland."

   

  Mulder: "Tielemans heeft een fantastisch seizoen. Als Leicester kampioen wordt in Engeland, kun je niet om Tielemans heen."

   

  Over de topfavoriet voor het toernooi zijn Van der Elst en Mulder het niet eens. De eerste noemt meteen de Belgen.

   

  "Maar ik denk toch aan die vervelende Fransen", zucht Mulder. "Al wil ik niet dat ze winnen. Ik vind het een heel irritant elftal. Iedereen, ook Mbappé, moet zich schikken in het tactische plan van bondscoach Deschamps. Dat werkt, maar ik vind het niet om aan te zien."