Steeds meer tieners in profpeloton: "Juich dat Evenepoel-effect niet toe"

  Treden Ilan Van Wilder, Quinn Simmons en Carlos Rodriguez ooit uit de schaduw van Remco Evenepoel?

  Vorig jaar trokken we nog grote ogen toen Remco Evenepoel besliste de beloftecategorie over te slaan, nu volgt de ene na de andere jonge renner zijn voorbeeld. Een verontrustende trend, zo vindt Kurt Van de Wouwer, ploegleider bij de beloften van Lotto-Soudal.

  Als we de belofteploeg van Axel Merckx even buiten beschouwing laten, was Remco Evenepoel vorig jaar de enige tiener in het profpeloton. In 2020 is dat aantal al toegenomen tot 10 tieners.

   

  Opmerkelijk hierbij is dat in navolging van Evenepoel 5 renners de beloftecategorie overslaan: Quinn Simmons (naar Trek), Carlos Rodriguez (naar Ineos), Carlos Canal (naar Burgos) en het "veldritduo" Ben Tulett en Ryan Cortjens (Corendon-Circus).

   

  "Dat zal geen toeval zijn", zegt Kurt Van de Wouwer aan Sporza. "De goeie prestaties van Evenepoel in zijn eerste profjaar zullen zeker iets met deze trend te maken hebben."

   

  "Ik juich dat niet toe. Evenepoel is een uitzonderlijk geval. Andere renners denken nu dat ze ook klaar zijn voor die stap, maar dat zou wel eens kunnen tegenvallen."

  Quinn Simmons werd op machtige wijze wereldkampioen bij de junioren.

  "Tussenstap bij de beloften is echt wel nodig"

  Kurt Van de Wouwer vindt als coach van de beloften van Lotto-Soudal uiteraard dat deze categorie cruciaal is bij de opleiding van een renner. "Bij de junioren rijden ze wedstrijden van 120 à 130 kilometer, bij de beloften wordt dat aantal wat opgetrokken en af en toe rijden ze ook wedstrijden samen met de profs. Die tussenstap is echt wel nodig."

   

  "Enkele jaren geleden had je renners als Bakelants, Hermans en De Gendt, die de volle 4 jaar bij de beloften reden. Nu slaan renners als Evenepoel, Simmons en Rodriguez die stap over, terwijl anderen al na 1 of 2 jaar bij de beloften overgaan. Je moet al héél getalenteerd zijn om dat te verteren."

   

  "Je moet er bij de beloften echt al bovenuitsteken om bij de profs een rol te kunnen spelen. Dat vergeten sommigen. Ik ben dan ook zo goed als zeker dat er bij de renners die nu al de overstap maken, jongens zullen zijn die snel zullen wegdeemsteren. Dat is ook normaal. Ze kunnen niet allemaal doorgroeien tot toptalenten."

   

  "Er is ook een mentaal aspect. Als je overstapt en je bent er fysiek en mentaal niet klaar voor, dan kun je wel eens klappen krijgen bij de profs."

  Als je overstapt en je bent er fysiek en mentaal niet klaar voor, dan kun je klappen krijgen.

  Kurt Van de Wouwer

  "De beste junioren werken al met een manager"

  Vanuit het standpunt van de ploegen begrijpt Van de Wouwer de aantrekkingskracht van al die jonge talenten. "Zij zijn budgettair interessant, want hun lonen liggen nog niet zo hoog."

   

  Ook voor de renners zelf speelt geld een belangrijke rol. "De beste junioren werken nu ook al met een manager. Zodra je sterk presteert, zal die manager de markt rondgaan met zijn renners. En dan ben je vertrokken."

   

  "Sommige renners hebben ook schrik dat ze na een minder jaar bij de beloften misschien niet opnieuw een kans krijgen bij de profs. Ze willen het ijzer smeden als het heet is. Je merkt ook dat steeds meer jonge renners ongeduldiger zijn, onder meer omdat ze zich spiegelen aan een Evenepoel."

  Ilan Van Wilder eindigde 3e in de Ronde van de Toekomst.

  "Jammer dat we zelf de vruchten van Van Wilder niet kunnen plukken"

  Tussen de 10 tieners voor 2020 vind je met Ilan Van Wilder (19) ook een Belgisch toptalent. Hij werd het voorbije jaar opgeleid door de ploeg van Van de Wouwer, maar koos al na 1 jaar bij de beloften voor een profavontuur bij... Sunweb.

   

  "Dat was voor mij en de ploeg een ontgoocheling. Je steekt tijd en centen in die renners en dan kun je er zelf de vruchten niet van plukken. In het verleden hebben veel van onze jongeren wél voor Lotto gekozen, zoals Benoot, Wellens en Lambrecht. Nu is het eens niet."

   

  Is de overstap van Van Wilder te vroeg? "Dat is een twijfelgeval. Hij is iemand waarvoor het wel moet lukken. Maar of hij er dan ook zo goed aan doet om zo snél al over te stappen...? Door voor Sunweb te kiezen, kiest hij ook nog eens voor een totaal andere omgeving. Dat was bij het vertrouwde Lotto anders geweest. Maar zoals bij al die jonge renners zullen we gewoon moeten afwachten wat het geeft bij de profs."

  Kurt Van de Wouwer