Demarez over Genk: "Verschil met vorig jaar is gewoon te groot"

  De Genk-spelers druipen af: de landskampioen kreeg opnieuw een pak slaag van een superieur Salzburg.

  Na de 1-4-nederlaag tegen Salzburg zit het Europese avontuur erop voor Racing Genk. Niet enkel in Europa draait het dit seizoen vierkant voor de landskampioen, maar ook in de competitie is er geen ruimte meer voor misstappen, stelt Eddy Demarez vast. "Hun programma voor de komende weken moet veel punten opleveren, anders wordt Play-off I onhaalbaar."

  "Pijnlijk dat Genk, na de pandoering in Oostenrijk, ook thuis hulpeloos ten onder gaat"

  Genk heeft gisteren opnieuw moeten ondervinden dat het op elk vlak tekortkomt tegen Salzburg. Het is misschien niet de grootste naam in Europa, maar Salzburg laat wel jaar na jaar zien dat het een veel betere ploeg is dan de "kleine" Oostenrijkse competitie zou laten vermoeden. Salzburg is in Oostenrijk zoals Ajax in Nederland, het overstijgt de competitie.

   

  Ik voorspel dat ook Liverpool, dat nog naar Salzburg moet, het niet gemakkelijk zal hebben om daar de kwalificatie veilig te stellen. Salzburg heeft ook niet voor niets 3 keer gescoord op Anfield Road. Daar zijn de jongens van Klopp echt tot het uiterste moeten gaan om die wedstrijd alsnog te winnen.

  Salzburg is in Oostenrijk zoals Ajax in Nederland, ze overstijgen hun competitie.

  Het is ook geen toeval dat Salzburg het al jaren goed doet. Er zit een georganiseerd apparaat achter die club, dat elk jaar heel zorgvuldig spelers selecteert die uiteindelijk vaak bij grote clubs terechtkomen. Op basis van de naam wordt die ploeg vaak onderschat, maar het is absoluut geen schande om van Salzburg te verliezen.

   

  Natuurlijk is het wel enorm pijnlijk dat Genk, na de pandoering in Oostenrijk, ook thuis hulpeloos ten onder gaat. Salzburg speelt gewoon aan een veel hoger tempo. Het blijkt overigens ook opnieuw – we zagen het ook bij Club Brugge – dat een resultaat behalen in Europa staat of valt met efficiënt zijn, voorin en achterin. Voorafgaand aan de flater van Coucke miste Genk via Paintsil een open kans. Tegen een ploeg met de kwaliteiten van Salzburg betaal je cash voor defensieve en offensieve missers en al helemaal als je de twee combineert.

  "Ook Liverpool, dat nog naar Salzburg moet, zal het niet gemakkelijk hebben om daar hun kwalificatie veilig te stellen."

  "Het verschil met vorig jaar is gewoon te groot"

  Een verwijt naar trainer Hannes Wolf valt echter niet te maken, want hij is er nog maar een week. We kunnen enkel maar kijken naar wat de vorige trainer met deze ploeg heeft gedaan en dan moet je helaas toch concluderen dat dat heel weinig was met deze kern. Er was dan wel de verzachtende omstandigheid dat ze Trossard, Malinovski en Pozuelo zijn kwijtgespeeld, maar het verschil met vorig jaar is gewoon te groot.

   

  Er zijn veel goede jonge spelers – ik denk aan Berge, Maehle en de onfortuinlijke Heynen – maar die jonge gasten zijn nog niet ver genoeg om een ploeg op sleeptouw te kunnen nemen. Dan valt het kaartenhuisje snel in elkaar. Ze hebben gisteren 90 minuten lang een hulpeloze indruk nagelaten. Op geen enkel moment had je het gevoel: “Nu kan er iets gebeuren!”.

   

  Tegen Moeskroen afgelopen weekend zag je wel al terug meer wil en goesting. De gelatenheid die onder Mazzu toch wat in de ploeg was geslopen, was niet meer te zien. Maar ook in Moeskroen was het een verhaal van te veel kansen onbenut laten, van efficientie dus...

  Genk-coach Hannes Wolf had zich zijn Champions League-debuut wellicht anders voorgesteld.

  "Met het programma van de komende weken is falen geen optie"

  Nu het Europese verhaal voor Genk afgelopen is, kunnen ze zich beginnen focussen op wat echt telt: de competitie en de beker. Genk staat nu op 5 punten van Play-off I. Hun programma voor de komende weken in de competitie moet eigenlijk het maximum opleveren: thuis tegen Sint-Truiden, uit tegen Cercle Brugge en thuis tegen Waasland-Beveren… Genk moet gewoon 9 op 9 pakken tegen die ploegen als het wil blijven meedingen naar een plaats in Play-off I.

   

  Volgende week staat dan ook nog de bekerpartij tegen Antwerp op het programma en ook dat wordt een cruciale match. Als Genk Antwerp uitschakelt, dan kan dat een boost geven. Stel dat ze zaterdag niet winnen van Sint-Truiden en volgende week dinsdag in de beker opnieuw een klap krijgen, dan zijn ze in een kleine week heel veel kwijt. 

   

  Eddy Demarez