Weyts wil Rusland 4 jaar verbannen: "Vervalste Olympische Spelen vermijden"

  De Russische 4x400 meter-ploeg moest het zilver van de Spelen in 2012 teruggeven na een positieve dopingtest.

  Inspecteurs van het WADA hebben vastgesteld dat Rusland nog altijd foefelt met dopingtests. Voor Vlaams minister van Sport Ben Weyts is het genoeg geweest. "We moeten kordaat optreden en dat betekent dat Rusland de komende 4 jaar verbannen moet worden van alle internationale sportevenementen", zegt Weyts.

  "Al jaren aan een stuk allerhande overtredingen van Rusland"

  Volgens een panel van het Wereldantidopingagentschap WADA is de situatie in Rusland nog geen haar veranderd als het op dopingtests aankomt. Het panel wil Rusland 4 jaar schorsen, Vlaams minister van Sport Ben Weyts is dezelfde mening toegedaan.

   

  “Het is nu al jaren aan een stuk dat Rusland verdacht wordt. Men blijft vaststellen dat er allerhande overtredingen en schendingen zijn en dat de Russische beer gedopeerd is", reageert Weyts.

   

  "Er is sprake van vervalsing van dossiers, van liegen en bedriegen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. We moeten kordaat optreden en dat betekent dat Rusland de komende 4 jaar verbannen moet worden van alle internationale events."

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

  "Verbanning doortrekken naar Russische teams"

  Betekent dat ook dat individuele Russische sporters ook niet onder neutrale vlag toegelaten mogen worden? De Russen die echt bonafide zijn moet je nog altijd de
  mogelijkheid geven om deel te nemen", vindt Weyts.

   

  "Maar andere mensen zeggen ook dat je bepaalde Russische teams in verschillende sporttakken de mogelijkheid moet geven om aan grote events mee te doen. Ik
  vind dat je de lijn consequent moet doortrekken."

   

  "We moeten ervoor zorgen dat dit propere Olympische Spelen worden en geen vervalste Olympische Spelen. We willen geen Spelen waarvan we weten dat het gros van de atleten clean is, maar dat er een paar gedopeerden zijn die gesteund worden door hun eigen Russische overheid. Die gedopeerden moeten eruit."

  "Europese landen steunen consequente kordate houding"

  Dat standpunt heeft de regering vandaag ook bekendgemaakt in de Raad van
  Europa. “De Russen zitten ook in die raad en konden maar rekenen op weinig bijval", zegt Weyts.

   

  "Ons standpunt kreeg wel veel bijval. De Europese landen steunen de consequente kordate houding."

   

  UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin vertelde Russisch president Poetin ondertussen wel al dat Rusland sowieso gastheer zal blijven voor de matchen van het EK voetbal volgend jaar.