"Op een goeie dag kunnen we 3x winnen, op een slechte dag 3x verliezen"

  De Belgian Cats zijn in het olympisch kwalificatietoernooi ingedeeld met Canada, Japan en Zweden. Top 2 of 3 volstaat voor een ticket voor Tokio. "We steken ons niet weg en gaan daar vol voor", zegt Philip Mestdagh. "Dat is haalbaar, maar niet makkelijk."

  "Ik vind het een heel zware loting", klinkt bondscoach Philip Mestdagh opvallend pessimistisch. "Iedereen had gehoopt op Puerto Rico of Mozambique uit pot 4, maar dat is niet gelukt. Met Zweden krijgen we daar de zwaarste ploeg op ons bord."

   

  "Daarnaast hadden we graag 3 kansen gehad om 1 match te winnen om ons te plaatsen. Dan hadden we de VS en Japan moeten vermijden. Maar ook dat is niet gelukt."

   

  "Op een slechte dag kunnen we van alle drie die landen verliezen, op een goeie dag kunnen we van alle drie winnen. Sowieso hebben we het thuisvoordeel. De steun van de fans zal goed aankomen. We mogen ons niet wegsteken en vol voor dat ticket gaat. Dat is zeker haalbaar, al wordt het niet makkelijk."

  De bondscoach over de 3 tegenstanders

  • Japan: "Japan is speelbaar, dat hebben we op het WK in Tenerife getoond. Alleen hebben ze een speelstijl die we hier in Europa niet gewoon zijn. Het draait vooral om snelheid en minder op lengte en kracht. Japan is als gastland al zeker geplaatst, maar ik hou er geen rekening mee dat ze niet met hun sterkste ploeg zullen komen. Ze willen olympisch kampioen worden en die 3 duels optimaal gebruiken om zich klaar te stomen. Het is ook niet zo dat we van hen cadeaus moeten verwachten omdat we daar afgelopen zomer goed ontvangen zijn op stage."

   

  • Canada: "Samen met Spanje waren zij de meest haalbare kaart van de toplanden. We hebben tegen Canada gespeeld in de voorbereiding op het WK en klopten hen toen in Brussel. Maar op weg naar de Spelen zullen alle ploegen op volle sterkte zijn."

   

  • Zweden: "Ze hebben het EK van 2017 gemist, maar waren wel sterk op het voorbije EK in Servië (ze haalden net als België de kwartfinales, red). Het is een ploeg met veel potentieel, met veel speelsters die geschoold zijn in de Amerikaanse colleges. Zahui speelt nu nog in de WNBA en je hebt ook de zusjes Eldebrink die vaste klanten zijn in de Euroleague. Zweden wordt zeker ook een moeilijke tegenstander."

  Retro WK 2018: België verliest na verlengingen tegen Japan