CEO Amerikaans antidopingagentschap wil geen Rus in Tokio zien

  Alleen een algemene schorsing zal de attitude van Rusland veranderen, stelt Travis Tygart.

  Als het van Travis Tygart afhangt, zal er op de Olympische Spelen van volgend jaar geen enkele Russische atleet te zien zijn. Volgens de directeur van het Amerikaanse dopingagentschap (USADA) moeten alle bevoegde instanties deze strenge maatregel voorstellen na nieuw Russisch gefoefel.

  Een panel van het WADA oordeelde dat Rusland het de voorbije tijd zo bont heeft gemaakt dat een nieuwe, wereldwijde schorsing zich opdringt. Vraag is hoe het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hierop zal reageren.

   

  Het IOC liet voor Rio de internationale bonden beslissen over deelname aan de Spelen. De internationale atletiekfederatie weerde Rusland, maar de meeste andere sportbonden niet.

   

  Volgens Tygart moet er voor eens en voor altijd een algemeen, stevig statement komen. "Alleen zo ga je de aandacht van Rusland trekken en zullen ze misschien hun attitude veranderen", stelt Tygart in een persbericht op usada.org.

   

  "Het WADA moet harder zijn en de deelname van alle Russische atleten aan de Spelen verbieden, zoals het reglement toelaat. Met een algemene schorsing bescherm je zo "cleane" atleten voor een eerlijke competitie in Tokio. Ook de toekomstige generaties van Russische atleten zullen hier baat bij hebben."

   

  "Nu blijft Rusland de regels aan zijn laars lappen, worden cleane atleten in het ootje genomen en steken ze de draak met het WADA. Bepaalde atleten uit Rusland onder de neutrale vlag laten meedoen, is een inadequate beslissing gebleken", stelt Tygart tot slot.