Dopingzondaar Hauke wordt informant: "Dokters moeten verdwijnen voor zuivere sport"

  Hauke dopeert zich voor de start van de 15km op het WK langlaufen in Seefeld.

  De Oostenrijkse langlaufer Max Hauke (27), de man die door de politie op heterdaad betrapt werd op bloeddoping, is nu informant van de politie en het WADA. Dat lezen we bij onze Nederlandse collega's van NOS, die het verhaal oppikten bij de Zweedse krant Expressen. "Het moment dat de politie mij betrapte, was de moeilijkste seconde van mijn leven", zegt Hauke.

  De hallucinante beelden van langlaufer Max Hauke die betrapt wordt tijdens een bloedtransfusie gingen eind februari de wereld rond. Hauke werd zo het gezicht van Operatie Aderlass, het grote bloeddopingonderzoek van de Oostenrijkse politie naar de Duitse sportdokter Mark Schmidt (de dokter van Hauke).

   

  Berouw komt na de zonde, want 9 maanden na de feiten is Hauke informant van de politie en van het wereldantidopingagentschap WADA. De Oostenrijker hoopt op die manier mee te helpen aan de strijd tegen doping. In de Zweedse krant Expressen doet hij openhartig zijn verhaal. Zo vindt Hauke dat er bij de dopingjacht vooral gezocht moet worden naar  artsen en niet alleen naar sporters. 

   

  "Zo'n dopingorganisatie zoals die van mij is niet alleen voor mij gebouwd. Er zijn meer van zulke dokters en op hen moet de jacht ook zijn gericht", meent Hauke."De sporter is slechts de laatste schakel in de keten. Zonder een arts om je te helpen, kun je geen doping gebruiken. Het zijn de artsen die moeten verdwijnen. Dat is de manier om een zuivere sport te krijgen."

  De sporter is slechts de laatste schakel in de dopingketen. Zonder een helpende arts, kun je geen doping gebruiken. Daarom moet er jacht gemaakt worden op de artsen.

  Max Hauke

  In het interview met Expressen onthult Hauke onder andere ook dat hij 10.000 euro per seizoen betaalde voor de bloedtransfusies. Hij kreeg van dokter Schmidt een codenaam en zelfs een geheime gsm. Hij laat ook nog optekenen dat het moment waarop de politie bij hem binnenviel tijdens zijn bloedtransfusie "de moeilijkste seconde van zijn leven" was.

  De beelden van de inval van de politie: