Xhaët bewierookt "ideale schoonzoon" Doncic: "Hij is voorlopig mijn MVP"

  Doncic speelde gisteren de Houston Rockets op een hoopje.

  Luka Doncic speelt in de eerste NBA-maand de pannen van het dak. De Sloveen is op zijn 20e in zijn tweede seizoen in de VS uitgegroeid tot één van de beste basketballers van de planeet. Ook NBA-kenner Dennis Xhaët is onder de indruk. "Voorlopig is hij mijn MVP."

  "Je ziet het of je ziet het niet"

  30,6 punten, 10,1 rebounds en 9,8 assists: dat zijn de indrukwekkende gemiddeldes van Luka Doncic na 16 wedstrijden bij de Dallas Mavericks. De 20-jarige Sloveen is daarmee een van de beste spelers in de NBA. Wat maakt de jonge forward zo speciaal? "Wat hij doet op zijn leeftijd is bijna ongezien", weet NBA-volger Dennis Xhaët.

   

  "Hij doet dingen die LeBron James deed op die leeftijd en soms zelfs nog beter. Zijn statistieken zijn beter dan die van de 20-jarige James. Dat is waanzinnig als je erover nadenkt. James is de op één na beste speler aller tijden in mijn ogen, na Michael Jordan. Hij was al zo goed op zijn 20e en Doncic is misschien wel nog volwassener op die leeftijd."

   

  "De stap die hij dit seizoen heeft gezet in zijn tweede jaar, had iedereen wel verwacht. Maar op dit moment is hij gewoon een van de beste drie spelers in de NBA. Hij is gewoon een MVP-kandidaat. Dat is ongelooflijk knap voor een Europeaan in zijn tweede jaar in de NBA."

   

  Hoe komt het dat Doncic zo vroeg zo goed is? "Hij heeft al heel wat ervaring op het hoogste niveau. Op zijn 16e debuteerde hij bij Real Madrid, een grootmacht in het Europese basketbal. Voor hij naar de NBA trok, was hij op zijn 18e al MVP van de Spaanse competitie, misschien wel de sterkste  Europese competitie, en de Euroleague."

   

  "Doncic is het gewoon om tegen mannen te spelen. Zijn basketbal-IQ is enorm groot en hij ziet het spelletje als geen ander. De keuzes die hij maakt op het veld, dat is puur talent. Dat kan je niet echt aanleren, je ziet het of je ziet het niet. Hij ziet alles net iets sneller dan alle andere spelers. James heeft dat ook in zijn spel."

  Doncic is gewoon een MVP-kandidaat. Dat is ongelooflijk knap voor een Europeaan in zijn tweede jaar in de NBA.

  Dennis Xhaët

  "Bijna de perfecte schoonzoon"

  In tegenstelling tot James heeft Doncic geen al te indrukwekkend lichaam. "Doncic ziet er niet echt uit als een topatleet en het ziet er misschien wat trager uit, maar het is zo efficiënt wat hij doet. Hij weet perfect waar hij naartoe moet gaan en wat hij moet doen. Doncic is gewoon ongelooflijk slim en alle verdedigers zijn bang van wat hij gaat doen."

   

  "Hij heeft niet alleen een goede drive, maar ook een goede pass, een goede dribbel en een goed driepuntschot. Defensief kan hij misschien nog wat verbeteren, maar domineren zoals hij gisteren tegen Houston deed, toont aan dat hij gewoon heel erg goed is."

   

  "Bovendien is Doncic geen jongen die speelt voor de eer en de glorie. Hij is gewoon gek van basketbal en werkt constant keihard om beter te worden. Hij wil titels en MVP's en is alleen daarmee bezig. Op dat vlak heeft hij dezelfde mentaliteit als Giannis Antetokounmpo, de MVP van vorig seizoen. Het zijn allebei jongens die heel leergierig zijn en het belangrijk vinden om zo goed mogelijk te zijn."

   

  Moet Doncic opletten voor valkuilen? Is hij te vroeg te goed? "Neen, hij heeft in het verleden al bewezen dat hij kan winnen. Hij won de Euroleague met Real Madrid en won in 2017 het EK met Slovenië, een gigantische stunt. Er bestaat volgens mij niet echt een gevaar. Ik hoor alleen maar positieve verhalen."

   

  "Iedereen wist op zijn 16e al dat hij de beste Europese speler van de komende 10 à 20 jaar zou worden. Het zou naar zijn hoofd kunnen stijgen, maar bij Doncic moet je je geen zorgen maken dat hij naast zijn schoenen loopt. Hij kan daar perfect mee om en is dat zo gewoon. Hij is bijna de perfecte schoonzoon."

  Doncic is geen jongen die speelt voor de eer en de glorie. Hij is gewoon gek van basketbal en werkt constant keihard om beter te worden.

  Dennis Xhaët

  "Doncic is voorlopig mijn MVP"

  Doncic is bovendien totaal niet blessuregevoelig. "Hij heeft een ongelooflijk sterk gestel. Hij is stevig gebouwd en is gewoon heel sterk. Het is geen "high flyer" zoals Zion Williamson, die uitpakt met geweldige dunks, maar wat hij doet is stevig. Doncic zal niet zomaar omvervallen als je tegen hem aanloopt en als je hem ziet komen, dan weet je dat het pijnlijk kan worden. Voorlopig lijkt hij heel houdbaar."

   

  Is hij op dit moment dan niet de beste speler in de NBA? "Dat is moeilijk te zeggen. James loopt daar ook nog altijd rond en die heeft op zijn 34e opnieuw een jeugddrankje gevonden. Hij wordt 35 jaar oud, maar dat merkt niemand. De Lakers doen het dankzij hem fantastisch en hij is een van de topkandidaten voor de MVP-trofee."

   

  "Ook Antetokounmpo heeft opnieuw een extra stap gezet. Doncic is een van de drie kandidaten voor MVP, maar als ploeg moeten de Dallas Mavericks het goed doen. Ze doen het op dit moment beter dan verwacht, terwijl het nog niet eens 100 procent loopt."

   

  "Ze wonnen al 11 keer dankzij Doncic. Al ze dat aantal kunnen optrekken naar 50, dan heeft Doncic veel kans om MVP te worden. Voorlopig is hij wel mijn MVP", concludeert Xhaët zijn lofzang.

  Doncic is een van de drie kandidaten voor MVP, maar als ploeg moeten de Dallas Mavericks het goed doen.

  Dennis Xhaët

  Luka Doncic.