• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Anderlecht heeft eigenlijk verloren met 0-0"

  Anderlecht komt thuis niet verder dan 0-0 tegen Kortrijk.

  Nacer Chadli verbijt de ontgoocheling.

  Peter Vandenbempt.

  0 / 0

  Ook de 16e speeldag leverde veel voer voor analyse voor Peter Vandenbempt. AA Gent, Anderlecht, Racing Genk en de figuur van Marc Brys zijn de onderwerpen van het wekelijkse radiopraatje van onze voetbalman.

  "Gent heeft écht goed gespeeld, maar de prijs betaald voor te weinig goals"

  AA Gent had wat goed te maken na de slappe prestatie en nederlaag vorige donderdag op de Bosuil. En dat is zeker gelukt ondanks de late 1-1 van Gano. Gent heeft echt een goede wedstrijd gespeeld. De eerste helft was zelfs heel goed: veel soepel voetbal dat we van Gent gewend zijn en veel beweging, diepgang, hoge druk... 

   

  Dat was vooral heel anders dan donderdag in Antwerpen, wat ook gevraagd was natuurlijk. Er was strijd. In de duels werd de voet gezet, de 2e bal werd gewonnen en Antwerp werd een beetje overlopen in de eerste helft. Alleen scoorde Gent te weinig. David had toch 4 goeie kansen, waarvan 1 na de rust. Normaal is dat altijd goed voor een paar doelpunten. En die prijs heeft Gent dan nadien betaald.

   

  Nu vind ik wel dat Antwerp dat punt in de tweede helft niet gestolen heeft. Oké, de goal was uiteraard een meevaller na wat geflater achterin bij Gent. Het was ook een heel mooi moment voor Zinho Gano. Die stond te stralen, want tweede spits zijn in je voetballeven na Mbokani is niet makkelijk.

   

  Antwerp voetbalde toch wat beter in die tweede periode, wat hoger ook. En had een paar kansen. Gent had er eigenlijk niet één meer na die vroege van David. Het was dus allemaal toch een stukje minder van AA Gent.

   

  Het was echt wel een heel boeiende wedstrijd tussen 2 ploegen die - vind ik - op termijn de top 3 mogen ambiëren. Maar tegelijk stelde ik toch weer vast dat over een langere periode dan - niet over één wedstrijd - ze allebei voorlopig toch een verdieping lager voetballen dan Club Brugge. Dat is vooralsnog de enige echte titelkanditaat.         

  Jonathan David.

  "Anderlecht heeft verloren met 0-0"

  Anderlecht zit in volle achtervolging voor een plaats in de top 6, maar de 0-0 thuis tegen Kortrijk is dan natuurlijk niet goed genoeg. Verliezen met 0-0, dat is wat Anderlecht eigenlijk tegen Kortrijk heeft gedaan.

   

  Natuurlijk had paars-wit na de rust kansen genoeg om te scoren en te winnen. Maar die had Kortrijk voor de pauze dan ook gehad. Maar neen: dit was gewoon een zeer, zeer teleurstellende prestatie van Anderlecht.

   

  De vaststelling - die we al eerder deden: als Chadli een mindere dag heeft, wat na zijn blessure niet onlogisch is, dan zijn de Brusselaars reddeloos verloren. Individueel was het onvoldoende bij een heleboel spelers: Roofe, Verschaeren, Kayembe, zelfs Lokonga. Die laatste vindt hoger in het veld toch niet echt zijn draai. Er zat geen diepgang in het spel van Anderlecht, met te weinig lopende mensen.

   

  Anderlecht heeft nu 8 wedstrijden, met ook nog een bekerwedstrijd bij Beerschot, niet verloren, maar een stijgende lijn is er toch niet direct waar te nemen in het voetbal van Anderlecht. Van al die revolutionaire plannen van in de zomer, het grote plan-Kompany zal ik maar zeggen (waar is hij overigens, vraag ik mij af?), de voetbalfilosofie... daar schiet op dit moment op het veld nog weinig van over. Dat is toch de vaststelling. 

   

  De keuze voor de realiteit en de punten is niet onbegrijpelijk geweest op een bepaald moment. Maar toen genoot het publiek nog lang van het spel van paars-wit. Een 0-0 in het Lotto Park kon echt nog leuk zijn geweest. Het publiek ging tevreden naar huis. Nu fluit het volk weer als vanouds en haasten ze zich het stadion uit. Het is allemaal weinig vrolijk.

   

  Play-off I zal op deze manier toch een heel karwei worden. En volgende week moet Anderlecht naar Oostende, op dit moment de slechtste ploeg. Ik zou zeggen dat dat de perfecte valkuil is voor dit Anderlecht.  

  "Zeer hoopgevende première onder nieuwe Genk-coach"

  Genk keek uit naar het debuut van trainer Hannes Wolf, maar het kon niet winnen. Maar samen met de zeer zware blessure van Bryan Heynen was dat volstrekt overbodige puntenverlies eigenlijk het enige slechte nieuws bij Genk. Want na nauwelijks een paar dagen trainen onder de nieuwe coach was dit een heel ander elftal.

   

  Dat was de vrucht van blijkbaar een paar scherpe trainingen, heb ik in de krant gelezen. Er zat veel meer vaart, tempo, energie, overgave, drive en hoge druk in het spel van Genk. Opvallend was de vrijheid die de flankverdedigers kregen. Er werden heel veel kansen gecreëerd, maar helaas voor Genk ook veel gemist. Dat hebben ze dan cash betaald.

   

   Zoals altijd als er een nieuwe trainer komt, zijn er wel een paar jongens die eigenlijk in de vergeetput zaten die daar uitspringen. Zoals Maehle bijvoorbeeld, het was weer de oude Maehle op de rechterkant. Maar ook de heropgeviste Paintsil, die had een maand of twee in de tribune gezeten, denk ik.

   

  En het is dus wel doodzonde - dat zal op termijn toch blijken, denk ik - dat een sleutelpion als Heynen out is voor de rest van het seizoen. Hij presenteerde zich nog een keer sterk in de eerste helft, waarin hij zeer belangrijk was.

   

  Maar oké, dit was een zeer hoopgevende première onder de nieuwe coach Hannes Wolf en zaterdag volgt een zeer leuke wedstrijd thuis tegen STVV. Maar - dat is de realiteit in Genk - die moet dan wel gewonnen worden.

  Hannes Wolf, de nieuwe coach van Genk.

  "Het is duidelijk dat Brys wou dat iedereen wist dat hij met Genk gepraat had"

  Die Genk-STVV zou nog wel eens een vreemde confrontatie kunnen worden, vooral in de wandelgangen. Want de nieuwe trainer van Genk had blijkbaar ook STVV-coach Marc Brys kunnen zijn. Die sprak daar openlijk over voor de match tegen Charleroi. Of dat verstandig is? Dat hangt ervan af wat de bedoeling is van die trainer.

   

  Ik zou zeggen: als je als trainer van STVV nog heel lang in peis en vree wil blijven werken met je bazen (in dit geval dan Japanse), die al geen al te hoge pet van jou ophebben, en ook met je supporters, dan lijkt zeggen dat je 2 keer hebt gepraat met Genk geen goed idee.

   

  Brys zei dat hij er niet wilde over liegen, wat hem overigens zeer siert, want er wordt in het voetbal geweldig veel gelogen. Maar hij had er misschien ook een beetje discreter kunnen over zijn, gelet op de grote gevoeligheden daar in Limburg tussen die 2 ploegen. Nog meer na die incidenten een paar weken geleden op Stayen.

   

  Hij heeft wél overschot van gelijk dat hij gaat praten met Racing Genk. Het is een stap hogerop naar een topclub. En veel waardering voor zijn zeer, zeer goeie werk nu al 1,5 jaar in zeer moeilijke omstandigheden op Stayen, die krijgt hij van die Japanners toch niet.

   

  Maar het was wel duidelijk, vond ik, dat hij ook heel graag wilde dat iedereen het wist, zeker zijn bazen. Zijn uitspraken ook na de wedstrijd en de duidelijke nederlaag tegen Charleroi, die toch wel een beetje pijnlijk was in de 2e helft, zijn ook niet bepaald verzoenende taal. Hij zei: "Ik heb deze situatie niet gecreërd." Ik heb de indruk dat met de week de spanning op Stayen oploopt. Zaterdag is er dus die altijd beladen derby in Genk en dat is een perfecte timing.    

  Marc Brys, de coach van STVV.

  Peter Vandenbempt