"De regels van Inter-coach Antonio Conte over seks zijn van de pot gerukt"

  Inter-coach Antonio Conte.

  Antonio Conte heeft vorige week een opvallende uitspraak gedaan in de Franse sportkrant L'Equipe. De coach van Inter roept zijn spelers op om de seks "kort te houden, onderaan te liggen en het alleen met de eigen partner te doen". Seksuologe Lotte Vanwezemael heeft daar haar bedenkingen bij.

  "Ik vind het om te beginnen al niet goed om regels op te leggen of mensen te beperken. Uit ervaring weten we dat mensen daar zich niet altijd aan houden, zeker niet als het met seks te maken heeft", zegt Lotte Vanwezemael.

   

  "Enkele regels zijn ook nog eens van de pot gerukt. Het standje om onderaan te liggen bijvoorbeeld en het zo kort mogelijk te houden. Een vrijpartij duurt gemiddeld niet langer dan een kwartiertje. Daar zul je niet heel moe van worden."

   

  "Ter illustratie: door een uur joggen verbrandt een mens zo'n 650 calorieën, seks komt daar niet bij in de buurt. Gemiddeld verbranden mannen 101 calorieën per 25 minuten, vrouwen 69." 

   

  "Bij het missionarisstandje verbrandt een man slechts 50 calorieën per uur. Dat is superweinig. Je verbrandt bij wijze van spreken meer door een kus te geven of in de zetel te liggen. Als je niet de hele Kamasutra afwerkt en een kramp of spierscheuring oploopt, maakt het weinig uit welk standje je probeert." 

  "Ik zou niet akkoord gaan met zijn advies"

  Seksuologe Van Wezemael gaat wel mee in de stelling dat seks voor de wedstrijd een slecht idee is.

   

  "Als de trainer adviseert om voor 24u seks te hebben, dan klopt dat ergens wel. Seks vlak voor een wedstrijd is niet zo goed, want door de daling van het testosteron kan het zijn dat voetballers minder hevig op het veld komen."

   

  "Maar de avond ervoor kan zeker wél. Er komen endorfines vrij, waardoor je na de seks goed slaapt." 

   

  "Dat je het als voetballer niet met andere vrouwen mag doen? Als er sprake is van overspel kan dat een invloed hebben op het psychische en fysieke functioneren, door de stress die erbij komt kijken. Dus snap ik wel dat Conte wat stabiliteit wil in het relationele leven van zijn spelers."


  "Maar als Conte mijn trainer was, zou ik zeggen dat ik niet akkoord ga met zijn aanbevelingen. Wat hij zegt, heeft niets te maken met mijn sportprestatie. Als hij zich moeit met mijn seksleven kan dat alleen maar voor problemen zorgen in mijn relatie en dat kan dan weer een slecht effect hebben op mijn prestatie op het veld."