Kans dat Rusland ook Tokio 2020 mist, wordt met de dag groter

  Een panel van het wereldantidopingagentschap WADA adviseert dat het Russische antidopingagentschap Rusada als "niet-conform" opgegeven wordt. Dat blijkt uit een persbericht dat vrijdagavond gepubliceerd is.

  Het WADA maakte gisteren bekend dat het Compliance Review Committee (CRC) aanbevolen heeft om Rusada opnieuw te schorsen wanneer het Uitvoerend Comité van het agentschap op 9 december bijeenkomt in Parijs.

   

  Als de top van het WADA die aanbeveling volgt, is het erg waarschijnlijk dat Rusland er op de komende Spelen in Tokio niet bij is.   

   

  Het Rusada werd in 2016 geschorst toen bleek dat er in Rusland sprake was van een grootscheeps door de staat ondersteund dopingprogramma. Tal van Russische sporters, met name in de atletiek, waren niet meer welkom bij internationale wedstrijden.

   

  Vorig jaar in september werd het laboratorium in Moskou opnieuw in ere hersteld, op voorwaarde dat duizenden dopingtests werden vrijgegeven. De deadline van december 2018 werd niet gehaald, maar onderzoekers van het WADA konden in januari wel rondneuzen in Moskou.

   

  De dopingstalen die daarna door het WADA werden onderzocht leidden tot heel wat vragen. Er was sprake van "een gebrek aan samenhang" wat betreft de data, wat de schijn van manipulatie opwierp.