Dessers: "Bij volgend racistisch incident moet ik van het veld stappen"

  Cyriel Dessers.

  Cyriel Dessers.

  In Nederland beginnen alle wedstrijden dit weekend met een voetballoze minuut. Daarmee wil de Eredivisie duidelijk stelling innemen tegen racisme, na het incident van vorige week in de Nederlandse tweede klasse. Cyriel Dessers, man in vorm bij Heracles, is blij met de actie: “Het is mooi dat we samen een statement kunnen maken."

  Dit weekend rolt de bal in de Eredivisie en de Eerste Divisie pas 1 minuut na het fluitsignaal van de scheidsrechter. Met die actie reageert het Nederlands voetbal op het racistische incident van vorig weekend in de tweedeklassewedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior.

   

  Sporza belde met Cyriel Dessers, landgenoot in vorm bij Heracles Almelo, over de opmerkelijke actie. “Het is mooi dat we allemaal een statement kunnen maken en
  aandacht vragen voor dit probleem", steekt Dessers van wal. "Ik merk dat die actie wereldwijd opgepikt wordt, dus in dat opzicht is het al geslaagd.”

  Eredivisie en Oranje reageren tegen racisme in het voetbal

  Racisme is de laatste maanden helaas steeds meer een thema in het voetbal. Ook Nederland werd vorige week opgeschrikt door een incident. Excelsior-speler Mendes werd racistisch bejegend door enkele supporters in de Den Bosch-aanhang.

   

  "Vooral de reactie van de trainer van Den Bosch zorgde voor heel wat verontwaardiging", verduidelijkt Dessers. "Hij minimaliseerde het voorval en ontkende bijna dat er sprake was van racisme. Hij heeft nagelaten om een sterke boodschap uit te dragen en daar zat hij heel erg fout.”

  Wijnaldum en De Jong pakten uit met een duidelijk gebaar tijdens de 5-0-zege tegen Estland.

  Na het voorval met Mendes volgde een interlandbreak. Het Nederlandse nationale elftal maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens de wedstrijd tegen Estland met een statement uit te pakken: Wijnaldum en De Jong pakten na het openingsdoelpunt uit met een niet mis te verstaan gebaar.

   

  Dessers: “Wijnaldum had het de dag ervoor al wat aangekondigd op de persconferentie en dan scoort hij meteen het openingsdoelpunt. Ze hebben die gelegenheid goed aangegrepen om hun statement te maken. Als twee sterspelers van Liverpool en Barcelona dat doen, dan heeft dat natuurlijk nog meer weerklank.”

   

  Nu volgt dus een actie op alle velden in de Eredivisie. Hoe zijn de reacties in Nederland? “Veelal zijn de reacties positief, maar er zijn ook mensen die vinden dat er zwaarder opgetreden moet worden. Sommigen zeggen dat een symbolische actie als deze niet veel uithaalt. Maar het onderzoek loopt nog, dus zullen er waarschijnlijk nog wel extra dingen bijkomen.”

  "De UEFA en de FIFA laten na om op te treden tegen racisme in Italië of Oekraïne"

  Van een racistisch voorval in Italië kijken we de laatste tijd helaas niet meer verbaasd op, maar dit seizoen werden we ook in de Lage Landen sporadisch geconfronteerd met een incident. “Maar ik denk wel dat we het in België en Nederland goed doen”, vindt Dessers.

   

  “Kijk bijvoorbeeld hoe KV Mechelen enkele weken geleden het voorval in de wedstrijd tegen Charleroi aanpakte. Als ik dat vergelijk met wat we zien in Italië en Oekraïne… Als die nationale bonden niets willen doen, dan moet de UEFA of de FIFA optreden. En dat laten ze voorlopig na.”

  De Braziliaan Taison werd onlangs in Oekraïne nog slachtoffer van racisme. De speler van Sjachtjor reageerde met een middelvinger en werd daarvoor uitgesloten.

  Sportieve doorbraak in Nederland voor Dessers

  Dessers is ondertussen al aan zijn vierde seizoen in Nederland toe. Ook de spits werd al eens bestookt met racistische gezangen. “Toen ik nog bij NAC Breda speelde heb ik in een wedstrijd tegen TOP Oss ook ooit oerwoudgeluiden en apengeluiden naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Ik schrok daar toen echt van, ook omdat de scheidsrechter niet echt reageerde toen ik er iets van zei.”

   

  “Ik heb die wedstrijd uitgespeeld en ook nog gescoord, dus heb ik sportieve revanche kunnen nemen. Toen ik er achteraf over nadacht, besefte ik wel dat het echt niet oké was. Ik denk dat als het me nu zou overkomen, dat ik gewoon van het veld moet stappen. Ik denk dat het op die manier moet als we dit in de toekomst niet meer willen meemaken.”

   

  Op sportief vlak gaat het Dessers de laatste tijd voor de wind. Met zijn club Heracles staat onze landgenoot voorlopig 7e. De spits zelf zit na 13 wedstrijden aan 8 goals en 4 assists en scoorde onlangs nog een hattrick tegen VVV. “Het kon slechter”, zegt Dessers met een knipoog. 

   

  “We hopen die goede lijn te kunnen doortrekken. We spelen nu tegen Ajax en de kans dat we daar winnen is niet heel groot. Maar het is natuurlijk één van de mooiste wedstrijden van het jaar. Mijn familie zal aanwezig zijn, dus het wordt speciaal.”