"Als RSZ-korting afgeschaft wordt, kan Aalst niet meer professioneel werken"

  " "

  Pascal Debels, CEO van Aalst, hoopt dat het voorstel van de Volleybal Pro League het haalt.

  De RSZ-korting voor topsporters beroert al enkele weken de gemoederen. Weinig sociaal klinkt het. De politieke wereld buigt zich over een aanpassing, maar de afschaffing zou problematisch kunnen zijn voor de "kleinere" sporten. "Ik denk dat het dan moeilijk wordt om op een professionele manier te blijven werken", zegt CEO Pascal Debels van volleybalclub Aalst.

  De volleybalwereld  slaat de handen in elkaar met de basketbal- en wielerwereld om de krachten van de "kleinere" sporten te bundelen. Gisteren sprak het basketbal en het wielrennen al zijn bezorgdheid uit. Vandaag laten we 2 volleybalbestuurders aan het woord.

   

  We trokken naar Aalst-Haasrode Leuven in de halve finale van de beker van België. De andere is die tussen de topclubs Maaseik en Roeselare, zij staan qua budget aan de top. De rest van de clubs - Aalst op kop - proberen de kloof te dichten. Zij kijken met argusogen naar de RSZ-discussie.

   

  Pascal Debels, CEO van Aalst: "Het hangt ervan af wat de regeling wordt. Ik volg ook de media en ik hoop dat het voorstel het haalt waarbij men onder een bepaald minimumloon het systeem laat zoals het is. Uiteindelijk gaat het om – iedereen weet het – de exuberante lonen in het voetbal. Als men dat daar een stuk aanpakt, zou de impact heel klein zijn."

   

  "Bij een volledige afschaffing is de impact toch iets van een 100.000 euro, toch een 15 procent van ons budget. Ik denk dat het dan heel moeilijk wordt om op een professionele manier verder te werken. Voor een kleine sport als het volleybal is de impact groot als het volledig wordt afgeschaft.”

   

  Zou een beperking van de korting Aalst niet kunnen helpen om de kloof te dichten? "Bij Maaseik en Roeselare, die met grotere budgetten werken, zal de impact nog groter zijn, maar daarmee zullen wij de kloof echt niet dichten. Integendeel: het zal voor ons als club moeilijker zijn om volledig op een professionele manier te werken. Want uiteindelijk zijn er maar 3 echte profclubs."

   

  "En het zal het ook moeilijk maken voor de clubs die proberen dat stapje hoger te zetten. Al het werk van de voorbije jaren zal bij hen dan tenietgedaan worden. Dat zou jammer zijn voor het volleybal in het algemeen.”

  "Hoop dat voorstel van Volleybal Pro League het zal halen"

  De volleybalwereld wil samen met het wielrennen en basketbal om de tafel zitten. “We willen vermijden dat het enkel om het voetbalverhaal gaat en dat men de “kleinere” sporten zou vergeten. Vanuit de Liga hebben we geopteerd om de krachten te bundelen met het basketbal, wielrennen en de amateurvoetbalclubs om onze belangen te dienen. Ik ben heel benieuwd hoe het zal uitdraaien.”

   

  Debels hoopt dat het voorstel van de Volleybal Pro League het dan zal halen. “Absoluut. Dan denk ik dat de impact bij ons heel klein zou zijn en dan kan ik ermee leven. Ik begrijp ook dat de politiek en de mensen iets willen, maar men zal moeten keuzes maken: wil men nog professionele sport in België, wil men goede spelers houden of niet? Het is niet aan mij om die keuze te maken, maar men moet zich wel bewust zijn van de mogelijke impact op een sport als volleybal.”

  "Ik reken op de empathie van de politici"

  Voorzitter Jan Goedhuys van Haasrode Leuven hinkt op 2 benen: "ik begrijp de commotie errond naar de sociale rechtvaardigheid. De andere kant van het verhaal is dat topsport een prijs heeft en die moet betaald worden door sponsors, door
  supporters,… Ik wil aan de politici vragen om hun verantwoordelijkheid te nemen om daar een correct en goed evenwicht in te vinden.”

   

  Wat zou de afschaffing van de RSZ-regeling concreet betekenen voor een club als Leuven? “We hebben een mix van studenten en 6 profspelers. De RSZ-korting afschaffen zal voor onze club een belangrijke kostprijs van een aantal tienduizenden euro’s zijn op jaarbasis."

   

  “Ik denk wel dat het probleem zich niet zozeer situeert bij de “kleinere” sporten zoals volleybal er eentje is. Ik denk dat het grote probleem zich situeert bij het voetbal, waar de lonen toch drastisch hoger zijn dan bij ons. Iedereen wordt een beetje over dezelfde kam geschoren. Ik reken daar op de empathie van de politici om dat op een correcte wijze te beoordelen.”

   

  "Elke partij lanceert nu zijn voorstel, maar we weten niet wat er uit de bus zal komen. Ik wil niet voor mijn beurt spreken. Maar wij zijn als club alert. We zijn op financieel vlak altijd correct geweest, we hebben al fiscale en sociale maatregelen gevolgd en dat gaan wij ook blijven doen.”