Slechts 89 minuten voetbal in Eredivisie: "Racisme? Dan voetballen we niet"

  Ahmad Mendes Moreira (rechts) was slachtoffer van racisme.

  De profvoetballers in de Nederlandse Eredivisie en Eerste Divisie staan komend weekend letterlijk een minuut stil in hun protest tegen racisme. Meteen na de aftrap doen ze zestig seconden niets. Op alle borden in het stadion zal het bericht verschijnen: "Racisme? Dan voetballen we niet."

  De directe aanleiding voor de actie waren de racistische geluiden die Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira naar het hoofd kreeg geslingerd vanuit het vak van tegenstander FC Den Bosch afgelopen zondag.

   

  De collectieve actie is een initiatief van de Eredivisie en de Coöperatie Eerste Divisie in samenwerking met de 34 profclubs, KNVB, coaches en de spelersvakbond VVCS.

   

  "Met de actie wordt stilgestaan bij het schelden op de tribunes en discriminatie op de Nederlandse (amateur)voetbalvelden", zo laten de initiatiefnemers weten. "Het is bedoeld om fans bewust te maken dat voetbal van iedereen is, ongeacht culturele achtergrond, religie of seksuele voorkeur."