Vandenbempt over EK-loting: "Gekker dan dit is het nooit geweest"

  De Belgen kennen al min of meer hun lot.

  Op 30 november wordt er geloot voor het EK voetbal van volgende zomer. Al is het begrip loting in dit verhaal relatief, want nog voor de balletjes in de trommel gaan, is al een heel stuk van de puzzel gelegd. Peter Vandenbempt legt uit waarom de Belgen nu al weten dat ze Rusland en Denemarken in de ogen zullen kijken.

  "Er zijn al een heleboel dingen ingevuld"

  Bij een loting zijn er natuurlijk altijd enkele parameters waar rekening mee gehouden moet worden. Dat gaat bijvoorbeeld over landen die op politiek vlak met elkaar in conflict zijn. Lotingen zijn dus altijd al een beetje geleid geweest, maar het is wel altijd erger geworden, ook in de Champions League.

   

  De allereerste keer dat ik dat met mijn eigen ogen heb aanschouwd, was de loting voor de groepsfase van de Wereldbeker in 1998, waar Sepp Blatter de balletjes leek te gooien daar waar hij zin in had. Daar kon niemand echt aan uit. Maar door de specificiteit van dit EK, dat gespeeld wordt in 12 landen, is het natuurlijk nooit gekker geweest dan vandaag.

   

  Als de 12 organiserende landen zich plaatsen voor het EK, dan hebben ze recht op een aantal wedstrijden in hun eigen land. Dat is ook logisch, want de organisator van een EK of WK is altijd geplaatst voor dat toernooi.

   

  Daar komt dus ook nog eens bij dat sommige landen niet tegen elkaar mogen voetballen. Of toch niet in de groepsfase, wat ik een beetje hypocriet vind. Later kunnen ze wel tegen elkaar spelen en dan gaat het wel.

   

  Zo ontlopen Rusland en Oekraïne elkaar en een van de gevolgen daarvan is dat de Belgen nu al weten dat ze in groep B zullen spelen tegen Rusland en Denemarken. Er moet een speelschema uitgedokterd worden, maar er zijn al een heleboel dingen ingevuld.

  Groep A Groep B Groep C
  Italië België Oekraïne
    Rusland Nederland
    Denemarken  
       
  Groep D Groep E Groep F
  Engeland Spanje Duitsland
       
       
       

  "Sportieve waanzin"

  Ik nodig iedereen uit om de loting op 30 november te bekijken. Dan zal je zien dat er ineens dingen gebeuren en dat landen in bepaalde groepen worden gegooid. Niet vergeten: er is nog een extra moeilijkheid die we te danken hebben aan die geweldige Nations League.

   

  De organisatie is er op gericht om kleinere landen de gelegenheid te geven om deel te nemen aan een groot toernooi. Ik vind dat zelfs sportieve waanzin. Op basis van de Nations League plaatst een van de volgende landen zich: Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo en Wit-Rusland.

   

  Zij spelen nog halve finales en een finale tijdens play-offs in maart, nota bene een drietal maanden voor de start van het EK. Ook organiserende landen zoals Ierland, Schotland en Roemenië kunnen zich in maart nog kwalificeren.

   

  Als ze nu uitgeloot worden in een bepaalde groep en zich toch nog zouden kwalificeren, dan moeten ze nog verplaatst worden naar een groep met wedstrijden in hun stadion. We zijn dus nog niet aan de nieuwe patatjes.

  "Geen nationaal stadion is doodzonde"

  Ik heb me er een paar jaar geleden al heel vaak en heel hard over opgewonden en dat zal ik nu niet meer doen, maar dit is natuurlijk mee het gevolg van het gegeven dat we er niet in geslaagd zijn om een nationaal stadion neer te zetten.

   

  De UEFA had een heel mooi pakketje voorzien voor België, met de openingswedstrijd in de hoofdstad van Europa en nog enkele matchen in Brussel. Daar is men niet in geslaagd en dat is een van de redenen waarom we nu in Sint-Petersburg en Kopenhagen moeten spelen.

   

  Dat is op zich niet het grote probleem, dat hebben we zaterdag nog gezien tegen Rusland. Maar je kunt later in het toernooi wel in Rome spelen tegen Italië of in Bilbao tegen Spanje en dan mis je dat thuisvoordeel. Het is doodzonde, vooral voor de fans die niet kunnen komen kijken naar het EK in eigen land.