Boerenjaar levert Van der Poel trofee op van beste Nederlandse renner

  Van der Poel won dit jaar de Amstel Gold Race na een zinderende ontknoping.

  Mathieu van der Poel heeft een einde gemaakt aan de reeks van Tom Dumoulin. De 24-jarige Van der Poel is vanavond op een gala in Den Bosch verkozen tot Wielrenner van het Jaar 2019 in Nederland. Hij kreeg meer stemmen dan onder meer Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. 

  De voorbije 5 jaar ging Tom Dumoulin aan de haal met de trofee van beste Nederlandse renner van het seizoen, maar de ex-eindwinnaar van de Giro wordt dit jaar afgelost door Mathieu van der Poel.

   

  De Nederlandse alleskunner heeft een dijk van een jaar achter de rug. Van der Poel was heer en meester in het veld, imponeerde in zijn eerste klassieke voorjaar met zeges in de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl, won WB-wedstrijden in het mountainbiken en reed ook een uitstekend najaar op zijn wegfiets. Intussen zet hij ook het veldritseizoen weer naar zijn hand.

   

  Van der Poel kreeg meer stemmen dan Bauke Mollema (Ronde van Lombardije), Steven Kruijswijk (3e in de Ronde van Frankrijk), Mike Teunissen (ritwinnaar in de Tour en eerste Nederlandse geletruidrager sinds 1989), Harrie Lavreysen (wereldkampioen sprint en teamsprint) en Twan van Gendt (wereldkampioen BMX).

   

  De Gerrit Schulte Trofee wordt gekozen door een jury van ex-renners en journalisten, het huidige profpeloton en stemmers via internet. Van der Poel was niet aanwezig op de gala-avond. Gisteren werd zijn grootvader Raymond Poulidor in Frankrijk begraven.

  VIDEO: Herbeleef nog eens hoe Van der Poel de Amstel Gold Race won na een doldwaze slotfase

  Van Vleuten zet de kers op de taart

  Bij de vrouwen had de verkiezing ook al geen verrassing in petto: Annemiek van Vleuten (37) mocht de award in ontvangst nemen. Ook zij had een jaar om in te kaderen.

   

  Ze zegevierde in de Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik, de Giro Rosa en werd na een grandioze solo wereldkampioene op de weg in Yorkshire.

  VIDEO: Herbeleef hoe Van Vleuten iedereen degradeert op het WK