Bondscoach Martinez: "Ik wou graag nog wat meer antwoorden"

  Roberto Martinez staat komende zomer voor de zware taak om tot een EK-selectie van 23 spelers te komen.

  Na de 6-1-zege tegen Cyprus kan bondscoach Roberto Martinez terugblikken op een foutloze EK-kwalificatiecampagne. Met enkele interlandloze maanden voor de boeg heeft de Spanjaard nu tijd om al vooruit te blikken naar komende zomer. "Het wordt niet gemakkelijk om tot een selectie van 23 man te komen."

  De Belgen kenden dinsdagavond weinig problemen met een machteloos Cyprus. Na de verrassende tegentreffer zetten de Rode Duivels de situatie snel recht en maakten ze er nog een doelpuntenkermis van. Bondscoach Martinez was dan ook een tevreden man.

   

  "In die eerste tien minuten moesten we wennen, al is dat normaal met zo veel nieuwe spelers”, reageerde Martinez. “Vervolgens kwamen we snel in het goede ritme en zo werd het vlot 6-1, al mag je zo'n score niet als vanzelfsprekend beschouwen. We zijn
  een echt team en dat laat je toe meerdere opties te gebruiken. Vandaag wil ik graag die uitstekende mentaliteit benadrukken."

  "Iedereen gaf aan er volledig klaar voor te zijn"

  Met de galawedstrijd tegen het op papier kansloze Cyprus kreeg de bondscoach een uitgelezen kans om opnieuw te experimenteren met zijn elftal. Zo zagen we gisteren nog eens tweede doelman Simon Mignolet tussen de palen en mocht ook Elias Cobbaut debuteren in de defensie. Na 10 kwalificatiewedstrijden hebben we zo 29 verschillende Rode Duivels tussen de lijnen gezien.

   

  "Ik wou graag nog wat meer antwoorden uit deze campagne", reageerde Martinez dinsdag na de wedstrijd. "Ik wou het vandaag dan ook graag wat moeilijker maken voor onze spelers, maar iedereen doorstond de test."

   

  "Ze gaven allemaal aan volledig klaar te zijn voor een rol bij de nationale ploeg en daar moet je natuurlijk blij mee zijn. Het toont de kracht en de sterkte van deze groep aan, maar het maakt het niet makkelijker voor de uiteindelijke selectie van 23."

   

  De wedstrijd tegen Cyprus was meteen ook de laatste van het jaar voor de Rode Duivels. Hoe blikt Martinez terug op 2019? "Het is een fantastisch jaar geweest, ook al was er geen groot toernooi. Het was erg veeleisend, we verloren vaak spelers met blessures. Het toont aan dat er een goede mentaliteit is, we speelden echt als een groep en daar hebben we dit jaar opnieuw vooruitgang in geboekt.”

  "Gemiste kans dat we geen gastland zijn op Euro 2020"

  De Belgen kennen meteen ook al twee tegenstanders voor  het komende EK: naast opnieuw Rusland zullen de Duivels ook Denemarken treffen in de groepsfase. Beide wedstrijden zullen de Belgen op verplaatsing moeten afwerken, omdat Rusland en Denemarken wel gastlanden zijn van Euro 2020. Iets wat België, na het debacle met het Eurostadion, niet is.

   

  "We spelen tegen twee gastlanden en dan zal het thuispubliek er telkens volledig achter staan", stelt Martinez vast. "Het is toch wel zonde. Het was een ongelooflijke kans om samen met de fans voor een prachtige herinnering te zorgen, maar we hebben nu eenmaal geen EK-stadion. Onze fans zijn geweldig, dat bewezen ze vandaag nog maar eens."

  Indrukwekkend rapport onder Martinez: 80% winst

  Met de 6-1-zege tegen Cyprus heeft bondscoach Roberto Martinez een foutloze score behaald op zijn rapport. Na drie jaar aan het roer van de Rode Duivels oogt de balans voor de Spanjaard dan ook indrukwekkend.

   

  In 43 gespeelde wedstrijden wonnen de Belgen 34 keer, oftewel een winstpercentage van 79,1%. Slechts drie keer werd er verloren met Martinez op de bank: een oefenwedstrijd tegen Spanje in 2016, de verloren halve finale tegen Frankrijk op het WK 2018 en de 5-2-blamage tegen Zwitserland in de Nations League in 2018. Zes keer werd er gelijk gespeeld.

  Benteke: "Tevreden met mijn prestatie want de plaatsen zijn duur"

  Carrasco: "We mogen fier zijn met deze 30 op 30"

  Cobbaut: "Heerlijk gevoel, ongelooflijk, deze week was een droom"

  Mignolet: "Ik toon op training altijd dat ik klaar ben"

  Alderweireld: "Iedereen is realistisch, we staan nog nergens"