Commotie na Canadees forfait voor dubbelspel, slecht nieuws voor Belgen?

  Canada gaf het dubbelspel cadeau aan de VS.

  Na het gebrek aan toeschouwers en sfeer en matchen op nachtelijke uren is er een nieuwe rel ontstaan in Madrid, waar deze week de nieuwe Daviscup-formule het levenslicht ziet. Canada is zeker van de kwartfinales en stuurde in zijn laatste groepsmatch zijn kat naar het dubbelspel. Die afzegging kan doorwegen in de eindafrekening en kan ook nefast zijn voor de Belgen.

  Canada werd in groep F gekoppeld aan Italië en de VS. Canada klopte maandag Italië in zijn eerste wedstrijd met 1-2 en kwam dinsdag tegen de VS na twee enkelwedstrijden ook al op een onoverbrugbare 0-2-voorsprong. Canada was op die manier zeker van groepswinst en liet het resterende dubbelspel tegen de VS schieten.

   

  De ontmoeting tussen de VS en Canada eindigt op die manier op 1-2. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar bij de nieuwe formule van deze Daviscup liggen de kaarten toch anders. De 6 groepswinnaars stoten door naar de kwartfinales, gevolgd door de 2 beste tweedes. Om die opgevisten aan te wijzen, wordt gekeken naar het aantal gewonnen wedstrijden, sets en spelletjes.

   

  De VS heeft door het Canadese forfait dus extra troefkaarten in de schoot geworpen gekregen, iets wat bij de andere landen niet enthousiast werd onthaald.

  Djokovic: "Ik vind dit niet fair"

  "Ik vind dit niet fair", reageerde Novak Djokovic. "Iedereen zou verplicht moeten worden om te spelen. Zo'n forfait zou niet mogen worden toegestaan." Ook Andy Murray ging mee in het verhaal: "Dit kan grote gevolgen hebben voor alle landen die op de tweede plaats eindigen in hun groep."


  België is een van de mogelijke landen die benadeeld kunnen worden. De Belgen spelen vanavond/vannacht tegen Australië voor groepswinst. De groepswinnaar ontmoet Canada donderdag vanaf 18u. Het verliezende land van België-Australië moet de rekenmachine hanteren en afwachten wat er in de andere poules gebeurt.