"RSZ-maatregel afschaffen zou nefast zijn voor wielrennen en basketbal"

  Monaco

  "Als ze de maatregel afschaffen, zullen veel grootverdieners weggaan uit België", denkt Jos Smets.

  De politiek wil sleutelen aan de RSZ-voordeelmaatregel in het voetbal, maar kleinere sporten in België als wielrennen, basketbal en volleybal zouden daar wel eens de dupe van kunnen worden. "Voor sommige ploegen kan dit het einde betekenen."

  "Wij zijn niet tegen een wijziging", klinkt het bijna unisono bij de wieler- en basketbalbond. "We begrijpen dat de huidige situatie niet houdbaar is, maar we pleiten wel voor een genuanceerde aanpak."

   

  "Als de RSZ-maatregel volledig afgeschaft zou worden, zou dat voor ons nefast zijn", zegt Wim Van de Keere, de algemene manager van de Pro League in het basketbal. "Als we dit op het wielrennen toepassen, zou dit een extra kostenpost van 5 miljoen euro zijn", rekende Jos Smets van de wielerbond uit.

   

  "Dat zal een impact hebben op het rennersbestand én de omkadering. Voor sommige ploegen zou dit het einde kunnen betekenen."

   

  De wieler- en basketbalbond zitten binnenkort samen met de collega's van het volleybal over een gezamenlijk standpunt, maar nu al is duidelijk hoe de wind zal waaien: "Ons uitgangspunt is dat hoe meer je verdient, hoe meer je moet bijdragen", zegt Smets.

   

  Van de Keere: "Er zijn wel degelijk voorstellen die op tafel liggen die wel rekening houden met de sportsector. Er is begrip vanuit de politiek voor de kleinere sporten, dus ik ga ervan uit dat we toch tot een een oplossing kunnen komen."

  Smets: "Dit zou voor sommige ploegen het einde kunnen zijn"

  "Situatie sporter is niet identiek aan die van gewone werknemer"

  Veel mensen vinden dat het niet verdedigbaar is dat sporters anders belast worden dan "gewone" werkmensen. Toch is hiervoor een goede reden, zo legt Jos Smets uit: "Sporters zijn niet zoals gewone werknemers. Zo moeten wielerploegen bij een langdurige ziekte 100% loon blijven uitbetalen. Er zijn ook extra verzekeringen die aangevraagd moeten worden. De situatie is dus niet identiek."

   

  Smets vreest bij een strenge toepassing op een kleine exodus. "Als ze het doen zoals in andere sectoren, vrees ik dat de grootverdieners zullen weggaan uit België. En wat heb je er dan aan gehad?"

   

  "Een aantal basketballers in België verdient goed zijn brood, maar dat is een grote, grote minderheid. Er zal van ons niemand naar Monaco verhuizen", maakt Van de Keere zich sterk.

  Van de Keere: "We zijn voor een genuanceerde aanpak"