Ga naar de inhoud

Onderzoek: "Slechts 1 op 4 bestuurders van sportfederaties in ons land is een vrouw"

 di 19 november 2019 17:55
Foto ter illustratie.

Slechts 23 procent van de bestuurders van overkoepelende olympische sportfederaties in ons land is een vrouw. In Vlaanderen gaat het om 16 procent, in Wallonië om 29 procent. Dat blijkt uit een recent internationaal onderzoek waarvan de cijfers dinsdag in Leuven werden bekendgemaakt tijdens een colloquium georganiseerd door de Task Force "Woman & Sports" van het BOIC.

Resultaten van onderzoek

In het kader van dit onderzoek werden data verzameld in 18 EU-landen. Terwijl vrouwen in deze landen goed zijn voor 31 procent van de leden, zijn ze slechts voor 23 procent vertegenwoordigd in de bestuurraden van de nationale sportfederaties en leveren ze 8 procent van de voorzitters.

 

In Vlaanderen is er slechts één vrouwelijke voorzitter op 32 federaties, in Wallonië is dat 3 op 29. Ook het aantal vrouwelijke coaches - 20 procent in Vlaanderen en 25 procent in Wallonië - is aan de lage kant. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 23 procent van de sportfederaties een plan heeft voor meer gendergelijkheid.     

 

Tijdens de studiedag werden ook de resultaten gepubliceerd van een bevraging die het BOIC in ons land hield onder 214 vrouwelijke bestuurders, atleten, officials en coaches. 68,2 procent onder hen is van oordeel dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de bestuursstructuren van de sportfederaties. Van de bevraagde bestuursleden vindt 60,9 procent het belangrijk voor een sportfederatie dat verschillende vrouwen vertegenwoordigd zijn in het bestuur en is 65,2 procent van oordeel dat de mening van de vrouw in de besturen op dezelfde manier gerespecteerd wordt dan de man.     

 

Uit deze enquête blijkt een grote ontevredenheid bij de vrouwelijke atleten over de media-aandacht en de vergoedingen die ze ontvangen. Liefst 70 procent van de ondervraagden heeft kritiek op het feit dat vrouwen niet evenveel media-aandacht krijgen als hun mannelijke collega's en 72 procent is van oordeel dat de vrouwelijke atlete op financieel vlak als de mindere wordt beschouwd. Een belangrijke minderheid van 34,1 procent is overigens van oordeel dat vrouwen tijdens hun carrière in de sport regelmatig worden geconfronteerd met intimidatie.

Monami: "Mentaliteitswijziging is nodig"

In de marge van de studie stelde ex-tennisster en coach Dominique Monami dat er wat de aanwezigheid van vrouwen in de bestuursorganen van sportorganisaties "bij een deel van mannen een mentaliteitswijziging nodig is".

 

"Ze moeten stilaan gaan beseffen dat vrouwen wel degelijk een toegevoegde waarde hebben in de uittekening van het beleid. Vrouwen hebben immers andere inzichten dan mannen en zijn daarom complementair. Om vrouwen aan te trekken voor deze functies moeten mannen ook laten voelen dat ze welkom zijn en een meerwaarde betekenen voor het bestuur."     

 

Ook Monami zegt zich te storen aan de onevenwichtige benadering van media als het om mannelijke of vrouwelijke sporters gaat en het feit dat vrouwelijke atleten veel minder dan hun mannelijke collega's gepromoot worden in de media.

 

"Eindelijk begint er wat te roeren en komen bijvoorbeeld ook vrouwelijke voetballers en veldrijders aan bod. Dat vrouwelijke sporten in de media komen is erg belangrijk om ook andere vrouwen aan te zetten om die sporten te gaan beoefenen."