Genk gaat voor Hannes Wolf, Wijnants: "Genk worstelt met identiteit"

  Morgen stelt Racing Genk zijn nieuwe trainer voor. De 38-jarige Duitser Hannes Wolf mag de ploeg opnieuw op de rails proberen te krijgen. Onze voetbalanalist en Limburg-watcher  Stef Wijnants is niet kapot van die keuze: "Genk worstelt met zijn identiteit."

  "Waar staat dit Genk voor?"

  We moeten eerlijk zijn. Behalve wie de tweede Bundesliga heeft gevolgd, kent vrijwel niemand Hannes Wolf. Hij is 38 jaar, heeft zelf niet op hoog niveau gespeeld en heeft 2 clubs getraind: Stuttgart en Hamburg. Met vrij weinig succes overigens, tenzij een titel in 2e klasse nu plots de norm zou worden?

   

  Met alle respect voor Hannes Wolf, die blijkbaar gevormd is door Jürgen Klopp. En uiteraard krijgt hij het voordeel van de twijfel. Maar hij kent de competitie niet, heeft geen DNA van Genk, voelt de streek van de hardwerkende burger niet. Dat waren toch allemaal vereisten om bij Genk trainer te mogen worden.

   

  Dat ze dus straks niet vertellen dat ze een specifiek profiel voor ogen hadden, want dat zie ik toch niet echt. Hij zou een bepaalde filosofie hebben die Genk graag wil zien. Dat zal wel, elke trainer heeft zo zijn ideeën, niet? Mazzu had een andere benadering maar die ging zich aanpassen. Uiteindelijk heeft dat niet "gematcht". Het bleek een foute keuze.

   

  Het is moeilijk, dat zeker. Maar als je als Belgische kampioen die Champions League speelt geen geschikte vervanger kan vinden die de ervaring heeft om voor de prijzen te spelen dan baart me dat zorgen. Waar staat dit Genk dan voor?

  "Peter Maes en Hannes Wolf hebben niks met elkaar te maken"

  Als je de laatste vijf trainers bekijkt : Peter Maes, Albert Stuivenberg, Philippe Clement,
  Felice Mazzu en Hannes Wolf, dat verschilt enorm van elkaar.

   

  Maes handelde vanuit het buikgevoel, Stuivenberg was de Hollandse school met verzorgd voetbal, Clement was de man met het clubgevoel, die Genk nog meegemaakt heeft. Hij stond voor het DNA en droeg individuele benadering hoog in het vaandel. Mazzu was de hardwerkende burger met het mijnwerkersverleden. En Wolf is een laptoptrainer, die gebruik maakt van data. Ik heb daar niks tegen, maar als je Maes en Wolf vergelijkt, dan hebben die niks met elkaar te maken.

   

  Genk is trouwens niet de enige club met dat probleem, die vaak van profielschets van trainer verandert afhankelijk van beschikbaarheid, budget, enz.

   

  Je past je aan aan wie vrij is. Laat het duidelijk zijn dat Wolf niet de eerste keuze was. Wouter Vrancken van KV Mechelen en Marc Brys van STVV zijn gepolst maar Vrancken wilde eigenlijk niet weg in Mechelen en Brys wilde zijn eigen staf mee en dat mag niet in Genk. Daar wil het bestuur toch ook wel zijn mannetjes in de kleedkamer houden.

   

  Daar is op zich niets mis mee, daar hanteert Genk wel een duidelijke lijn. Maar of dat de juiste is, is maar de vraag. Tegenwoordig hebben de coaches dat niet zo graag. "One team" geldt ook voor de technische staf.

   

  Voor Frank Vercauteren waren ze te laat en Hein Vanhaezebrouck wilde niet. Besnik Hasi wilde wel terugkeren vanuit Saudi-Arabië, maar die bleek te duur en kon niet snel genoeg losgeweekt worden. Voor mij was Hasi de beste keuze als je het hele plaatje van Maes tot Mazzu bekijkt. Het is gek dat ze niet aan hem dachten bij de vorige keuze. Toen was Hasi blijkbaar wel beschikbaar. In 1B zit er momenteel ook niemand en dan moet je al lager gaan kijken.

  Peter Maes bij Genk in 2016.

  "Genk is en blijft een vzw met niet één eigenaar"

  Dat er dus een buitenlander komt, is niet onlogisch, maar uiteindelijk gaat het niet om de nationaliteit, maar om het profiel. En het is moeilijk om iemand te vinden. Technisch directeur Dimitri De Condé wil iemand met een sterke persoonlijkheid en een duidelijk discours. Dat kun je op elk trainersprofiel plakken.


  Na Mazzu die nooit iets gewonnen heeft, zou ik toch eerder iemand zoeken die iets gewonnen heeft, zodat er iemand binnenkomt in de kleedkamer waar de kern kan naar opkijken.

   

  Ik twijfel niet aan de knowhow van De Condé, maar die moet toch ook rekening houden met die colonne achter hem. Genk is en blijft een vzw met niet één eigenaar. Er zitten verschillende mensen in het bestuur die hun inbreng willen hebben.

   

  Het was correct om Mazzu door te sturen, die had geen oplossing meer. Want er zit meer kwaliteit in de kern dan de huidige stand doet vermoeden.

  Dimitri De Condé.

  "Vanaf dag 1 in 1988 worstelt Genk met trainersverhaal"

  Waar Racing Genk toch ook eens moet over nadenken is het feit dat ze geen trainer kunnen houden. Clement is nu wel zelf opgestapt, dat deden ook Aimé Anthuenis en Frank Vercauteren eerder. En opvallend, dat deden ze telkens na een gewonnen titel.

   

  Maar de geschiedenis leert dat de meest succesvolle Limburgse club toe is aan zijn 28e trainer in 31 jaar. En dan heb ik de korte en langere periodes van eeuwige depanneur Pierre Denier nog niet meegerekend. Die heeft vaak voor maanden overgenomen.

   

  Vanaf dag 1 - Genk is opgericht in 1988 - speelde dat trainersverhaal. Standard telde in diezelfde periode nog meer coaches, maar Anderlecht met 22 en Club Brugge met 17 coaches leggen toch stabielere cijfers voor. Dan moet je je ook afvragen waar de oorzaak ligt. Te veel ambitie? Te weinig kennis? Te veel bemoeienissen binnen de club?

   

  De laatste 20 jaar kan Genk nog zeker erg aardige resultaten voorleggen met 4 titels en 4 bekers. Alleen Club en Anderlecht doen beter. Maar het is toch duidelijk dat het met zijn identiteit worstelt. 

  Stef Wijnants

  Wie is Hannes Wolf?

  Geboortedatum: 15 april 1981
  Geboorteplaats: Bochum (Dui) 
  Positie als speler: aanvaller
  Clubs als speler:
  Iserlohn (2000-2002)
  2002-2004 (Nürnberg II)
  Schwarz-Weiss Essen (2004)
  Clubs als speler-trainer:
  Eintracht Ergste (2005-2006)
  ASC 09 Dortmund (2006-2009)
  Clubs als trainer:
  Borussia Dortmund II (2009-2010)
  Borussia Dortmund U19 (2010-2011)
  Borussia Dortmund II (2011)
  Borussia Dortmund U17 (2011-2015)
  Borussia Dortmund U19 (2015-2016)
  VfB Stuttgart (2016-2018)
  Hamburg (2018-2019)
  Palmares als trainer:
  titel U17 (2014 en 2015)
  titel U19 (2016)
  promotie naar Bundesliga (2017)