De 16 deelnemers aan de 4 toernooien voor Tokio 2020 zijn bekend

  De 16 teams die zullen deelnemen aan de 4 olympische kwalificatietoernooien in het vrouwenbasketbal zijn bekend. Drie daarvan zullen van 6 tot 9 februari in Oostende uitkomen tegen de Belgian Cats.

  De Europese teams die zich wisten te plaatsen waren al bekend sinds het EK: Spanje, Frankrijk, Servië, Groot-Brittannië, België en Zweden.

   

  Er is nu ook duidelijkheid over de ploegen uit de andere continenten, waar de prekwalificatietoernooien bijna allemaal zondag afgesloten werden.

   

  In de Aziatisch-Oceanische zone konden Japan, het gastland van de Spelen, vicewereldkampioen Australië, China en Zuid-Korea zich plaatsen.

   

  De Afrikaanse vertegenwoordigers zijn Nigeria en Mozambique.

   

  Op het Amerikaanse continent kwalificeerden regerend olympisch en wereldkampioen VS, Canada, Brazilië en Puerto Rico zich.   

   

  De 16 landen worden onderverdeeld in 4 groepen.

   

  De kwalificatietoernooien vinden plaats in België (Oostende), China (Foshan), Frankrijk (Bourges) en Servië (Belgrado). De loting is op 27 november.

   

  Uit elke groep mogen 3 landen komende zomer naar Tokio. Het gastland en de VS zijn al geplaatst voor de Spelen, maar werken toch nog de kwalificaties af. In de groepen waarin zij zullen spelen, zijn er telkens nog 2 tickets voor Tokio te verdienen.