Waarom Oranje naar het EK trekt "zoals België naar het WK van 2014"

  Oranje stelde zaterdag in Noord-Ierland zijn EK-ticket veilig.

  De polonaise werd zaterdag nog net niet gedanst, maar Nederland is er in 2020 gewoon weer bij op het EK. Het laatste toernooi was het WK in Brazilië in 2014 en met het EK-ticket op zak loert de euforie weer om de hoek. Gaat het om het typerende Nederlandse zelfvertrouwen of geloven onze noorderburen echt in hun EK-kansen?

  Hoe een Nederlander in elkaar zit

  De klassieke Belgische mopjes over de Nederlandse afwezigheid op grote toernooien kunnen weer even in de ijskast. Oranje is zeker van het EK en sommige Nederlandse media beginnen al luidop te dromen. Is dat een realistische gedachte of moeten we het allemaal met een korreltje zout nemen?

   

  "De bondscoach had het maandag op zijn persconferentie over dat onderwerp", vertelt Maarten Wijffels, Oranje-watcher van het AD. "Ronald Koeman was een beetje geïrriteerd."

   

  "Hij zei: eerst konden we er niets van, toen klopten we Duitsland en Frankrijk en zouden we Europees kampioen worden en na enkele mindere wedstrijden kunnen we er weer helemaal niets van. Hij herhaalde: het is nooit goed. Maar het geeft wel aan dat we momenteel niet zo goed weten waar we dit Oranje moeten plaatsen."

   

  "Als het toernooi in april begint te leven, dan denkt iedere Nederlander dat we weer kampioen worden. Maar dan verlies je je eerste wedstrijd en zegt iedereen: we hadden het wel voorspeld. Zo zit een Nederlander in elkaar."

  "Op een slechte dag kunnen we zo uit het toernooi vliegen"

  "Als je het mij persoonlijk vraagt: wij trekken naar dit EK zoals België naar het WK in 2014", zegt Maarten Wijffels, die zaterdag in Belfast met Noord-Ierland-Nederland zijn 200e interland van Oranje volgde.

   

  "Talent? Ja. Potentieel? Ja. Maar op één slechte dag kunnen we zo uit het toernooi vliegen. Die ervaring om te overleven hebben we nog niet. Ik heb het dan over toernooi-ervaring. Dat kennen deze spelers niet."

   

  "Blind, Wijnaldum en Cillessen waren er in 2014 wel bij, maar voor de rest heeft nog niemand zo'n toernooi gespeeld. Doe het dan maar. Je moet enkele weken na elkaar presteren tegen tegenstanders die je met één counter kunnen slachten. Dat vraagt toch ervaring."

   

  Op clubniveau staat er bij die spelers toch ook steevast druk op de ketel? "Ja, maar zij zijn dan onderdeel van een team dat dat steeds meemaakt. Het zou helpen als je een Robben, Sneijder of Van Persie hebt, die in 2014 al veel toernooien hadden gespeeld. Wie zal de groep nu toespreken? Van Dijk is zo'n leiderstype, maar hij stapt ook blanco in dit EK."

  Als je het mij persoonlijk vraagt: wij trekken naar dit EK zoals België naar het WK in 2014.

  Maarten Wijffels (AD)

  "Er zit nog heel veel rek op deze groep"

  In zijn commentaarstuk in de maandagkrant trok Maarten Wijffels een parallel tussen dit Oranje en het België van het WK in Brazilië in 2014. "We kennen piekwedstrijden waarin we topprestaties leveren. Maar je hebt ook matchen waarin het moeilijker gaat en op zo'n dag lig je gewoon uit het toernooi, zoals jullie toen tegen Argentinië in de kwartfinales hadden."

   

  "Het vermogen om in een wedstrijd, onder welke omstandigheden dan ook, als team altijd een 6 te scoren, dat moet je leren. Dat hadden de Belgen ook pas in 2018 voor het eerst, want de exit tegen Wales in 2016 hoefde ook niet."

   

  "Je kunt op het WK gewipt worden in de halve finales tegen Frankrijk, want dat is wereldniveau en dan leun je tegen elkaar aan. Ik kan me niet voorstellen dat Nederland al zover staat dat het bij het eerste EK van veel spelers meteen zo constant kan spelen."

   

  Lonkt deze Nederlandse generatie dan al stiekem naar het WK van 2022? "Deze selectie zou dan nog beter moeten kunnen zijn. De jonge twintigers zullen dan 24 of 25 jaar zijn, een leeftijd waarop je uitgegroeid bent, letterlijk en figuurlijk."

   

  "En in deze groep hebben we, op Babel na, nauwelijks dertigers die er dan niet meer bij zullen zijn. Dat betekent dat er nog heel veel rek op deze groep zit. En we moeten nu wel echt een reeks van toernooien kunnen halen."

  "Als Koeman nog coach van Barcelona kan worden, dan is het nu"

  Nog een mogelijk item: zal Nederland wel met Ronald Koeman naar het EK trekken? De lokroep van Barcelona lijkt steeds luider te klinken. 

   

  Maarten Wijffels: "We hebben geen aanwijzingen dat er in Barcelona nu al aan hem getrokken wordt. Zijn naam is wel gevallen, maar je ziet ook dat de generatie Xavi zijn trainersdiploma haalt en stilaan beschikbaar is om à la Guardiola in het project te stappen."

   

  "Als Barcelona voor iemand als Xavi kiest, dan is het moment van Koeman voorbij. Als hij nog coach van Barcelona kan worden, dan is het wel nu. Dat kan boven de ploeg hangen, al denk ik niet dat het een invloed heeft op het EK. Al blijft dat wel koffiedik kijken."

  "Druk bij België: waarom zou je daar aan willen ontsnappen?"

  Om af te ronden: hoe kijken de noorderburen naar onze Rode Duivels? "Dit wordt het laatste toernooi waarbij jullie kunnen pieken met de Kompany's van dit elftal. Dat team zal na dit EK toch ophouden te bestaan. Er zullen jongens van deze generatie wegvallen."

   

  "Jullie kunnen nu zo'n constant niveau halen dat jullie een van de favorieten zijn. Het lijkt me logisch dat de druk bij jullie ligt. Waarom zouden jullie daar ook aan willen ontsnappen? Jullie moeten voor het hoogste gaan en moeten dat stimuleren."

   

  "Als je dat nu niet uitstraalt, wanneer ga je het dan wel doen? Vroeger had je altijd hetzelfde verhaal: als een Belg de kerktoren niet meer ziet, dan wil hij al naar huis. Dat is nu toch niet meer het geval? Dit zijn jongens van de wereld. Kom op!"