• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Tien oefenduels in voorronde, nu oefenen tegen topland zou nuttig zijn"

  De Rode Duivels stevenen af op een 30 op 30 in de EK-voorronde.

  De Rode Duivels stevenen af op een 30 op 30 in de EK-voorronde.

  De Rode Duivels zijn met de vingers in de neus groepswinnaar geworden in de kwalificaties voor Euro 2020. De op papier lastige verplaatsing naar Rusland werd zaterdag kinderlijk eenvoudig gewonnen. "De Rode Duivels staken er deze campagne niet alleen met kop en schouders, maar ook met de romp bovenuit", stelt Peter Vandenbempt vast.

  Peter Vandenbempt in een notendop:

  • België had geen concurrentie in de EK-voorronde.
  • Het is de verdienste van de Rode Duivels dat ze niet echt getest zijn.
  • Tegen een absoluut topland oefenen, zou bijzonder nuttig zijn.
  • Sleutelspelers moeten op goeie moment in topvorm zijn.
  • Thorgan Hazard leunt dicht aan bij een basisplaats.

  "Het liep tegen Rusland veel vlotter dan verwacht"

  Rusland-België was toch een wedstrijd waar we met zijn allen naar uitgekeken hadden: op bezoek bij de nummer 2 in de groep, de grote uitdager voor groepswinst, 68.000 vijandige toeschouwers en een tegenstander die de Rode Duivels mogelijk ook zullen treffen op het EK. Er waren heel wat elementen aanwezig om er een heel interessante voetbalavond van te maken.

   

  De verwachting was dat België toch eens op de testbank gelegd zou worden, maar dat hebben de Rode Duivels gewoon niet toegelaten. Ik denk dat niemand vooraf gedacht had dat het bij de rust 0-3 zou staan. Ook de Russen niet, want voor hen was het ook een soort referentiewedstrijd om een keer te zien waar ze precies stonden.

   

  Als je dan met groot verschil verliest, zal dat voor Rusland even ontnuchterend geweest zijn als voor België. Voor ons was dat dan in de positieve zin, voor Rusland op een heel andere manier. Het liep veel vlotter dan verwacht voor de Duivels.

  Eden Hazard scoorde twee keer tegen Rusland.

  Eden Hazard scoorde twee keer tegen Rusland.

  "Niet spreken van een echte test met het oog op het EK"

  Het is nooit een test geweest. Deze wedstrijd heeft nog maar een keer aangetoond dat België er deze kwalificatiecampagne niet alleen met kop en schouders, maar ook met de romp boven de concurrentie uitstak. Er is nog maar eens gebleken dat het verschil enorm groot is.

   

  De kloof tussen België en Rusland was gigantisch en ook de kloof tussen Rusland en de rest was gigantisch. De realiteit is dat de Rode Duivels gewoon veel te sterk zijn voor dit soort landen. Je mag dan ook niet spreken van een echte test met het oog op het EK. Dat is natuurlijk niet de schuld van de Belgen, wel de verdienste.

   

  De Duivels hebben op een bepaald moment een niveau gehaald en volgehouden, waardoor er in het wereldvoetbal niet al te veel concurrenten zijn voor dit team en ze komen in elk geval ook niet in dezelfde groep terecht.

  Op dit moment weet België niet echt tot wat het in staat is op een toernooi tegen landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland of Italië.

  Peter Vandenbempt

  Het is toch spijtig dat België niet een keer in een groep terechtkomt zoals bijvoorbeeld Duitsland, dat 2x tegen Nederland gevoetbald heeft. Dat zijn toch twee zeer interessante wedstrijden op het scherp van de snee met het oog op wat later komt. Op dit moment weet België niet echt tot wat het in staat is op een toernooi tegen landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland of Italië.

   

  De situatie is nu hetzelfde als voor het WK, al is dat toen wel meegevallen, want daar hebben de Rode Duivels het prima gedaan. De test waarop we gehoopt hadden is er nu niet van gekomen, omdat België nu eenmaal te sterk is voor de rest.

  "Bijzonder nuttig om eens tegen een topland te oefenen"

  Ik vind het wel nodig om in de voorbereiding eens te voetballen tegen een topland. Een paar spelers zoals Eden Hazard en Kevin De Bruyne - toch niet de minsten - hebben dat gisteren ook geopperd. Zij willen graag eens tegen een absolute topper spelen.

   

  Ik weet wel wat de bedenkingen zijn. Het is geen echte match met inzet op het scherp van de snee en het voorjaar is een drukke periode voor de spelers, maar hetzelfde geldt voor een oefenwedstrijd tegen een kleiner land. Wat kan een wedstrijd tegen pakweg Qatar of Slovakije dit Belgische elftal nog bijbrengen?

   

  België heeft dan al 10 oefenwedstrijden tegen kleinere landen gespeeld, want dat is deze kwalificatiecampagne bij wijze van spreken geweest. De tegenstand was veel te zwak om de Rode Duivels een strobreed in de weg te leggen.

   

  Mij lijkt het bijzonder nuttig om een keer te oefenen tegen een absoluut topland. Ook al is het vriendschappelijk, ik kan me niet voorstellen dat je tegen Frankrijk, Duitsland of Nederland niet voluit gaat omdat het maar een oefenmatch is. Er staat toch ook altijd wat prestige op het spel. Maar blijkbaar is de bondscoach er geen voorstander van om te oefenen tegen een groot land. We zullen zien of hij nog van gedacht verandert.

  Blijkbaar is de bondscoach er geen voorstander van om te oefenen tegen een groot land. We zullen zien of hij nog van gedacht verandert.

  Peter Vandenbempt

  "Sleutelspelers moeten op goeie moment in topvorm zijn"

  Tegen Rusland was Eden Hazard de grote roerganger met zijn doelpunten en acties. Hij lijkt zachtjesaan naar zijn betere niveau toe te groeien, al heeft de vorm van de Rode Duivels op dit moment geen enkel belang. De vorm van nu zal niet bepalend zijn voor wat we over 8 maanden te zien krijgen. Dan zal moeten blijken wie op dat moment de grote vorm heeft.

   

  Als België Europees kampioen wil worden, zijn er toch een aantal spelers die er absoluut bij moeten zijn én in grote vorm moeten zijn. Eden Hazard is er daar eentje van, net zoals Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois.

   

  De sleutelspelers die de ruggengraat van dit elftal vormen moeten op het goeie moment in absolute topvorm zijn, zoals ze dat ook waren op het WK tegen Brazilië. En misschien net iets minder tegen Frankrijk, met de uitschakeling als gevolg.

  "Boyata heeft een goede beurt gemaakt"

  De verdediging is tegen Rusland niet echt getest zoals we dat misschien graag hadden gehad. Ze hebben niet echt onder grote druk gestaan. Boyata heeft het wel heel goed gedaan. Ook al is Dzjoeba geen absolute topspits, het is toch een speler die zijn doelpunten meepikt in de Russische competitie en de Champions League.

   

  Boyata heeft een goeie beurt gemaakt en laten zien wat hij eigenlijk vorig jaar ook al getoond had, namelijk dat je op hem kunt rekenen als het nodig is. Maar de wedstrijd was niet goed genoeg om te zeggen dat Boyata ook meteen een absolute vaste waarde is. Als je het allerhoogste wilt bereiken, is er achterin toch nood aan Vertonghen en liefst ook aan een fitte Kompany.

  Als Thorgan Hazard blijft presteren en evolueren, is hij een zeer sterke concurrent voor de linkervleugelpositie.

  Peter Vandenbempt

  Na een paar jaar van wat op de deur te kloppen is Thorgan Hazard nu ook een volwaardige Rode Duivel. Hij leunt dicht aan tegen een basisplaats. Hij is gegroeid en een heel seizoen in het elftal bij een topclub als Dortmund zal hem ook heel erg goed doen.

   

  Als hij blijft presteren en evolueren, is hij een zeer sterke concurrent voor de linkervleugelpositie. Aanvallend brengt hij veel bij - prachtig doelpunt gemaakt - maar hij is ook niet te beroerd om defensief werk te doen.

   

  Op die positie heeft Carrasco zichzelf wat in de voet geschoten met zijn vertrek naar China. Chadli kan daar ook spelen, eventueel ook op rechts. Meunier blijft toch een vraagteken en Castagne vond ik gisteren persoonlijk ook wat minder op de flank.

  Peter Vandenbempt

  Thorgan Hazard was een van de uitblinkers tegen Rusland.

  Thorgan Hazard was een van de uitblinkers tegen Rusland.