Ga naar de inhoud

"Als topsporter moet je een beetje een klootzak zijn en dat ben ik niet"

Pistier Moreno De Pauw.

Moreno De Pauw heeft zijn laatste rondjes in het Kuipke gereden. De Pauw is "amper" 28 jaar, maar houdt het na dit seizoen voor bekeken. "Ik geniet overal extra, maar ik heb geen spijt van mijn beslissing en dat is een goed teken."

"Reserve op de WB: daar heb je als 28-jarige geen voldoening meer aan"

Dat baanspecialist Moreno De Pauw na dit pisteseizoen zijn fiets opbergt, was vrij verrassend nieuws. Althans voor de buitenwereld. "Ik heb die beslissing zeker niet van de ene dag op de andere genomen", legt De Pauw uit.

 

"Het ligt aan een combinatie van factoren. Het was mentaal een beetje moeilijk om me telkens weer op te laden, om thuis te vertrekken... Je bent veel weg van huis voor de Wereldbekerwedstrijden om daar dan reserve te zijn."

 

"Je trekt voor 2 à 3 weken naar een ander werelddeel. Als men dan vraagt hoe het was, moet je zeggen dat je niet hebt gereden. Dat is niet waarvoor ik begonnen ben met koersen. Reserve zijn is leuk als 18-jarige, maar als 28-jarige had ik daar geen voldoening meer aan. Dan heb ik de knoop doorgehakt."

 

"Op de piste kun je nog langer doorgaan dan 28 jaar, maar ik stop liever nu, nu ik bijvoorbeeld nog kan meestrijden in de baanronde. Voor sommigen is het vroeg, maar ik heb er vrede mee en ik ben er klaar mee."

Het ligt aan een combinatie van factoren. Het was mentaal een beetje moeilijk om me telkens weer op te laden, om thuis te vertrekken... Je bent veel weg van huis voor de Wereldbekerwedstrijden om daar dan reserve te zijn.

Moreno De Pauw over zijn afscheid

Politie en slagerij

Onze reporter Chris Picavet sprak in Gent met de entourage van Moreno De Pauw. De rode draad in hun getuigenissen (zie video onderaan): De Pauw is lief en vriendelijk. Misschien wel iets te lief?

 

"Het is misschien leuk voor de mensen, maar negatief voor mezelf dat ik te weinig haar op mijn tanden heb. Cru gezegd: als topsporter moet je een beetje een klootzak zijn en dat ben ik niet", vertelt De Pauw.

 

"Vind ik dat erg? Neen. Daardoor heb ik mijn charmes mee. Ik voel veel liefde van het publiek en dat doet me deugd. Ik heb er wel vrede mee dat iedereen me graag heeft."

 

"Ik zal deze winter nog alles geven. Ik geniet overal extra van. Ik besef dat alles de laatste keer is. Maar ik heb geen spijt van mijn beslissing en dat is een goed teken."

 

"Wat na mijn carrière volgt? Ik neem deel aan politie-examens. En mijn vriendin heeft een slagerij. Zij zal me ook altijd werk kunnen geven. Ik wil vooral dingen doen die ik graag doe."

Bekijk de reportage over het afscheid van Moreno De Pauw: