"Geef Grote 3 op grandslamtoernooien nog altijd voordeel op de jeugd"

  Djokovic, Nadal en Federer

  Djokovic, Nadal en Federer willen zich niet zomaar opzij laten zetten door de jeugd.

  De ATP Finals, met Stefanos Tsitsipas (21) als eindwinnaar en Dominic Thiem (26) enAlexander Zverev (22) als halvefinalisten, lijken een wissel van de wacht in te luiden in het mannentennis. Ook tenniscoach en -commentator Marc Dehous ziet de jeugd oprukken, maar hij schrijft Federer, Nadal en Djokovic nog niet af.

  "De finale tussen Tsitsipas en Thiem is een van die matchen dit jaar om in te kaderen, zoals eerder ook de Wimbledon-finale tussen Djokovic en Federer", zegt Marc Dehous aan Sporza.

   

  "Het was een ongelooflijke wedstrijd, met verschillende wendingen. Eerst dacht je dat Thiem uitgeteld was, dan kwam hij toch nog terug en als kers op de taart was er die spannende tiebreak. Het verschil zat in de details."

   

  Uiteindelijk viel het dubbeltje de kant van Tsitsipas op. "Hij speelde heel sereen en met veel maturiteit. Het viel me ook op dat hij enorm veel winners sloeg en weinig unforced errors. De eindbalans was +16. Het is fantastisch dat hij een jaar na de NextGen ATP Finals ook de échte ATP Finals weet te winnen."

   

  Voor Thiem was het dan weer nét niet op een belangrijk moment, na eerder 2 verloren finales op Roland Garros. "Dit zou toch lang kunnen nazinderen en in zijn hoofd kruipen", denkt Dehous.

  "3 gewonnen sets op grandslamtoernooien in voordeel Grote 3"

  Sinds 2010 wisten maar 3 spelers een grandslamtoernooi te winnen die niet Roger Federer, Rafael Nadal of Novak Djokovic heten: Andy Murray, Stan Wawrinka en Marin Cilic. Nu lijkt de nieuwe generatie definitief opgestaan, iets wat ze in Londen ook op het terrein lieten zien tegen de Grote Drie.

   

  "Er zijn heel wat jongeren die tegen de schenen van die 3 komen stampen. Naast Tsitsipas en Thiem heb je ook Zverev, Shapovalov, Chatsjanov, De Minaur, Auger-Aliassime,..."

   

  "Toch denk ik niet dat de Grote Drie nu al schrik moeten krijgen. Ze voelen dan wel de hete adem, maar in de grandslamtoernooien wordt naar 3 gewonnen sets gespeeld en dat is nog altijd in hun voordeel."

   

  "Je mag ook de druk van de verwachtingen niet onderschatten. Je hebt de finale van de Masters gespeeld en plots kijkt iedereen wat meer naar jou. Er zijn er nog die daaronder gesneuveld zijn. Ik verwacht sowieso een boeiend tennisjaar, met hopelijk heel veel twists."

  Ik verwacht een boeiend tennisjaar met hopelijk heel veel twists.

  Marc Dehous