Nieuwe tennisgeneratie staat klaar: "Wordt heet onder voeten van top 3"

  Stefanos Tsitsipas (l) en Dominic Thiem

  Geen Rafael Nadal, Novak Djokovic of Roger Federer in de finale van de Masters, wel Stefanos Tsitsipas en Dominic Thiem. "2020 kan wel eens het jaar worden waarin een van de jongens uit de nieuwe generatie een grandslam wint", zegt Sporza-tenniscommentator Dirk Gerlo.

  Maken we de wissel van de wacht mee in het mannentennis? "Als je naar de voorbije maanden kijkt, moet je concluderen dat het heel heet wordt onder de voeten van de top 3: Nadal, Djokovic en Federer", vertelt Dirk Gerlo.

   

  "Het langere werk, de vijfsetters en de langere toernooien, waren wel weer voor de oudere generatie. Nadal en Djokovic hebben de 4 grandslams verdeeld en Federer was finalist op Wimbledon."

   

  "Voor het overige waren de jongeren nauwelijks te stuiten. Dominic Thiem was een heel jaar lang heel goed en Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev hebben ook reuzenstappen gezet."

   

  "De ATP-ranking liegt niet. Nadal, Djokovic en Federer zijn nog altijd 1, 2 en 3, maar dan: Thiem van 8 naar 4, Medvedev van 16 naar 5, Tsitsipas van 15 naar 6, Berrettini van 54 naar 8. Zverev is licht gezakt van 4 naar 7, maar dat heeft er ook mee te maken dat hij vorig jaar de Masters won."

  Alexander Zverev

  "Geschenk voor de tennisliefhebber"

  "2020 kan wel eens het jaar worden waarin een van die jonge mannen eindelijk een grandslam wint", gaat Dirk Gerlo voort. "Het is uitkijken of de lichamen van de oudere generatie de zware inspanningen zullen blijven verteren, al gaan ze wel heel voorzichtig om met hun lichaam."

   

  "Nadal, Djokovic en Federer hebben dit jaar alle drie 16 toernooien gespeeld, dat is niet zo heel veel. Ze spelen waartoe ze verplicht zijn: de grandslams, de Masters-1000 en misschien nog een toernooi in eigen land."

   

  "Ik denk wel dat de top 3 die duels met de jongere generatie zalig vindt. Het stimuleert hen om alles te blijven geven en voor de tennisliefhebber is het ook een geschenk. Maar op een gegeven moment zal de machtswissel wel gewoon een feit zijn."

  Rafael Nadal is nog altijd de nummer 1 van de wereld.

  "Masters krijgt sowieso verdiende winnaar"

  Wat verwacht Dirk Gerlo van de Masters-finale tussen Tsitsipas en Thiem? "Ik denk dat het sowieso een leuke finale wordt, met de twee beste spelers van het toernooi. Ze trainen vaak samen en kennen elkaar door en door", weet hij.

   

  "Thiem heeft dit jaar enorme stappen gezet. Ik geef hem een licht voordeel, ook op basis van zijn ervaring en van de onderlinge duels. Maar ook Tsitsipas is veel volwassener geworden. Hij tennist op een wolk. Wie er ook wint, het zal een zeer verdiende winnaar zijn."