• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Thiam wint haar 7e Gouden Spike, Abdi volgt collega-marathonloper Naert op

  De Belgische Atletiekbond heeft zijn kampioenen in de bloemetjes gezet. Bij de mannen ging de Gouden Spike net als vorig jaar naar een marathonloper. De eer was voor Bashir Abdi. Bij de vrouwen werd het - weinig verrassend - Nafi Thiam. Voor de zevenkampster is het al haar 7e Gouden Spike op een rij.

  De trofee voor Nafi Thiam is geen verrassing. Ondanks een wispelturige elleboog veroverde ze dit jaar de zilveren medaille in de zevenkamp op het WK. Ze won ook de zevenkamp in Talence en verbeterde het wereldrecord hoogspringen in de meerkamp met een sprong over 2,02 meter.

   

  Thiam haalde het met 99 punten voor Cynthia Bolingo, die op het EK indoor in Glasgow met een Belgisch record (51"62) zilver pakte op de 400m. Haar collega-Belgian Cheetah Hanne Claes werd derde. Met haar zevende Gouden Spike heeft Thiam een record te pakken. Ze steekt nu Kim Gevaert voorbij. De sprintster won zes keer.

   

  Bij de mannen werd Bashir Abdi de winnaar. De marathonloper verbeterde dit jaar twee keer het Belgisch record. Eerst in Londen en daarna in Chicago. Hij liep daar een tijd van 2 uur 6 minuten en 14 seconden.

   

  De Zilveren Spike ging naar Jonathan Sacoor, die het afgelopen jaar met de Belgian Tornados brons op het WK in Doha en op de World Relays in Yokohama veroverde. Individueel werd hij 12e op het WK in een evenaring van zijn persoonlijk record (45"03). De derde plaats was voor Isaac Kimeli.

  • Team van het Jaar: Belgian Tornados
  • Belofte van het Jaar (v): Paulien Couckuyt
  • Belofte van het Jaar (m): Thomas Carmoy
  • Gouden Spike (v): Nafi Thiam
  • Gouden Spike (m): Bashir Abdi 

  Abdi: "Ik geloof dat ik richting het Europees record kan gaan"

  "Voor die ene keer dat ik geen sportkleren mocht aantrekken, heb ik mijn mooiste pak uit de kast gehaald", zei Bashir Abdi, winnaar bij de mannen."Ik had het niet verwacht. Ik wist niet dat ik gewonnen had tot ik hier was. Je werkt een heel seizoen heel hard en dit is toch een mooie erkenning."

   

  Abdi volgt Koen Naert op, ook een marathonloper. "Dat is een goed teken. De lange afstand leeft."Dat ik win is ook een enorme motivatieboost voor het belangrijke jaar 2020. Ik ben heel blij dat de Belgische sportwereld mij steunt. Ik ben vereerd."

   

  "Ik ben ondertussen ook rustig aan het opbouwen richting volgend jaar. Na een paar heerlijke weken rust is de training weer begonnen. De Olympische Spelen zijn natuurlijk het grote doel, maar er zijn nog enkele andere wedstrijden ook. Ik loop bijvoorbeeld mee in Roeselare op de CrossCup. Dat wedstrijdgevoel heb ik nodig."

   

  "Of ik nog sneller kan? Ik zal niet "neen" zeggen. Ik blijf hard werken en ik hoop dat ik richting dat Europees record (2u05'11", red.) kan gaan. Ik geloof daar wel in."