• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Omstreden zwemmer Sun Yang legt "hamerincident" uit en dat kan je live bekijken

  De Chinees Sun Yang heeft niet alleen 8 gouden WK-medailles en 3 olympische titels achter zijn naam staan, maar ook veel vraagtekens. Hij kwam al meermaals in opspraak en vorig jaar sloeg hij voor de ogen van de dopingcontroleurs een bloedstaal stuk met een hamer. Sun Yang riskeert een schorsing van 8 jaar en stond erop dat zijn hoorzitting voor het TAS publiek zou zijn. Het wordt ook live uitgezonden. Uniek.

  Zitting verloopt moeizaam door problemen met de Chinese tolk

  Vanaf 9 uur 's ochtends is de hoorzitting van Sun Yang voor het Internationaal Sporttribunaal TAS live te volgen. Ook pers en publiek mocht aanwezig zijn. Dat is uniek want normaal gebeuren de zittingen voor het TAS achter gesloten deuren. Voor de gelegenheid moesten ze uitwijken van Lausanne naar een hotel in Montreux.

   

  Het was op vraag van Sun Yang zelf dat de zitting openbaar was. Dat gebeurde nog maar een keer eerder in 1999. Maar net nu er zoveel aandacht is voor de zaak, verloopt de hoorzitting bijzonder moeizaam. De reden? De vertaling laat te wensen over.

   

  De drie juryleden van het TAS stellen hun vragen in het Engels. Sun Yang antwoordt in het Chinees. Maar vragen werden vaak niet of foutief vertaald. "De vraag werd niet vertaald. Sun begrijpt het niet", klonk het meermaals bij de advocaten van de zwemmer. "Als jullie willen dat dit correct verloopt, moet de vertaling ook correct zijn." Maar opvallend: niet het TAS, maar het team van Sun Yang was verantwoordelijk voor het aanstellen van de tolken.

   

  Een uitspraak valt er hoe dan ook vandaag nog niet.

  Sun Yang sloeg bloedstaal stuk "omdat controleurs zich niet konden identificeren"

  Waar draait het in deze zaak om? Sun Yang is geen onbesproken figuur. Hij werd in 2014 een eerste keer geschorst voor het gebruik van doping, maar zei dat het om medicatie voor zijn hart ging. Op het WK een jaar later daagde hij ook eens onverwacht niet op voor zijn finale op de 1.500 meter. Volgens hem omdat hij last had aan zijn hart, volgens de geruchten omdat hij een andere zwemster geslagen had.

   

  Maar vorig jaar kwam Sun Yang opnieuw in opspraak na een dopingcontrole in september 2018. Yang daagde erg laat op voor die controle, maar gaf uiteindelijk toch een bloedstaal. Na nog wat discussie vernielde iemand uit zijn entourage de glazen buisjes met een hamer. Bizar.

   

  De Internationale Zwemfederatie FINA achtte de zwemmer in januari van dit jaar schuldig, maar sprak hem toch vrij omwille van een procedurefout van de Chinese antidopinginstantie. Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een beroep ingesteld bij het TAS en dat is de zaak die nu voorkomt. Volgens Sun Yang verliep de controle niet volgens de regels.

   

  "De controleurs waren niet in staat om mij hun identiteitsdocumenten te tonen", herhaalde de zwemmer meermaals op zijn publieke zitting. "Hoe kon ik hen toestaan om van mij een staal te nemen? Ze hebben me ook nooit iets gezegd over de gevolgen van een geweigerde bloedcontrole. Gedurende twee uur hebben ze daar met geen woord over gerept. Dat is helemaal niet professioneel."

   

  Bij andere zwemmers is de Chinees allerminst populair. Op het voorbije WK waren er meerdere collega's die weigerden met hem het podium te delen.

  De Brit Duncan Scott weigerde op het afgelopen WK nog met Sun Yang op het podium te staan.