• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Manchester City kan Financial Fair Play-onderzoek niet dwarsbomen

  Moet Kevin De Bruyne een jaartje Europees voetbal vergeten?

  Manchester City is er niet in geslaagd om een uitspraak van de UEFA over hun financiële handel en wandel te verhinderen. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft het beroep niet-ontvankelijk verklaard.

  Na onthullingen van Football Leaks in maart begon het financiële controle-orgaan CFCB een onderzoek naar de financiële (wan)praktijken van Manchester City. De ploeg van Kevin De Bruyne zou gesjoemeld hebben met sponsorcontracten en ook de manager van een minderjarige speler betaald hebben.

   

  De bevindingen van het CFCB werden doorgestuurd naar de interne rechtbank van de Europese voetbalfederatie (UEFA), omdat er voldoende bewijzen zouden zijn. Pas als er een uitspraak is van de tuchtcommissie, kan het TAS eventueel worden ingeschakeld. Het beroep van Manchester City werd dus niet-ontvankelijk verklaard.

   

  City dreigt voor een jaar te worden uitgesloten van Europees voetbal. In 2014 veroordeelde de UEFA het team uit Manchester al eens voor inbreuken op de Financial Fair Play. Het kostte de club van Kevin De Bruyne toen 57 miljoen euro, waarvan 37 miljoen voorwaardelijk. Bovendien moest de club in de Champions League 2014-2015 met een beperkte selectie aantreden.