• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ticket voor Tokio via Oostende? "Er stonden Belgian Cats te dansen"

  De Belgian Cats spelen in februari in Oostende voor Tokio 2020.

  België is 1 van de 4 landen die begin februari 2020 een olympisch kwalificatietoernooi mogen organiseren. De top 3 van elke poule met 4 landen stoot door naar Tokio. Omdat de Belgian Cats in de eigen gouw mogen spelen, stijgen hun kansen op een olympisch ticket nog een beetje meer.

  Koen Umans, de teammanager van de Belgian Cats, is in zijn schik met de keuze voor Oostende als organisatiestad.

   

  "De openingszin van ons dossier was "We zijn klein, maar dapper". We zijn een van de sterkst stijgende landen op de wereldranglijst, maar we zijn niet in staat om een EK of WK te organiseren. De organisatie van een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen 2020 kan dankzij de steun van Vlaanderen wél", zegt Umans.

   

  "De Antwerp Giants hebben dit jaar goeie punten gescoord met de organisatie van de finale van de Champions League in het Sportpaleis in Antwerpen en we kregen voor dat eindrondetoernooi ook veel goeie feedback over onze tv-samenwerking met Sporza. Misschien heeft dat ook meegespeeld in de keuze voor België nu."

  Koen Umans (r).

  "Onze Cats kunnen met de druk van een volle zaal om"

  Het thuisvoordeel hebben de Belgian Cats dus al. Dat kan de eerste stap richting het olympische ticket zijn.

   

  Umans: "We moeten geen verre reizen maken én onze Cats kunnen met de druk om. Een volle zaal in eigen land is voor hen veeleer een voor- dan een nadeel. Onze speelsters hebben een goeie interactie met het publiek."


  "We maken ons sterk dat we drie keer voor een vol huis zullen spelen. Het is een unieke gelegenheid voor de fans om enkele toplanden van het mondiale basketbal aan het werk te zien."


  "Of ik onze kansen op Tokio kan inschatten? Dat hangt af van de loting. Daarin wordt gestreefd naar een regionale spreiding. Ik vermoed dat we in onze poule een ander Europees land zullen loten, een Aziatisch en een Amerikaans of Afrikaans. Dat is nog even afwachten tot 27 november."

   

  "De Verenigde Staten zouden alvast een publiekstrekker zijn. Ik denk dat onze meisjes ervan dromen om tegen de VS te spelen, maar de droom om Tokio te halen is nog groter."

   

  "Het enthousiasme bij de speelsters over de organisatie in Oostende is alvast zeer groot. Er stonden speelsters te dansen toen ze het nieuws vanmiddag hoorden. Ze geloven er echt in."

  Bondscoach: "Een extra motivatie"

  "Voor mijn speelsters zijn de wedstrijden in Oostende zeker een extra motivatie", vult bondscoach Philip Mestdagh aan.

   

  "Het is nu aan ons om de kwalificatie voor de Spelen af te dwingen. We ontlopen al zeker Frankrijk en Servië, want die organiseren ook een toernooi. Maar ook de andere landen zijn stevig. Het is aan ons om ons zo goed mogelijk voor te bereiden."