WK-voorronde: Wilmots verliest met Iran tegen Irak in extra tijd

  Iraakse fans kijken in de stad Najaf naar een groot scherm. De match mocht niet in Irak plaatsvinden.

  Het Iran van bondscoach Marc Wilmots heeft geen goeie zaak gedaan met het oog op het WK 2022 in Qatar. Het verloor met 2-1 van Irak op de 4e speeldag in de 2e kwalificatieronde (Groep C). De winnende treffer viel in de 92e minuut. Wilmots' assistent van weleer, Vital Borkelmans, verloor ook met Jordanië.

  Door straatprotesten in de Iraakse hoofdstad Bagdad vond de wedstrijd in de Jordaanse hoofdstad Amman plaats. Na 11 minuten opende Mohanad de score voor de "thuisploeg", halfweg de eerste helft maakte Nourollahi gelijk. Toen Wilmots 10 minuten voor affluiten Shojaei zag uitvallen met een tweede gele kaart, gingen 10 Iraniërs in de extra tijd nog onderuit: Abdulnabi bezorgde Irak de belangrijke 2-1.

  Iran telt met 6 op 12 nu al 4 punten achterstand op koploper Irak. Bahrein, dat eerder op de dag op 0-0 bleef steken bij Hongkong, is tweede met 8 punten. Hongkong (2 ptn) en Cambodja (1 pt) sluiten de rij. De 8 groepswinnaars en de 4 beste tweedes stoten door naar de derde kwalificatieronde.

   

  Op de vorige speeldag verloor Iran ook al met 1-0 in Bahrein. Wilmots liet Ebrahimi (Eupen) de hele match spelen. Hij verving Mohammadi (AA Gent) in de 53e minuut door Naderi (KV Kortrijk). Rezaei (Charleroi) mocht in de 90e minuut invallen. Gholizadeh (Charleroi) bleef op de bank.

  Borkelmans verliest 1e keer met Jordanië

  Nog in de Aziatische voorronde keek Vital Borkelmans, onder Wilmots assistent bij de Rode Duivels, tegen zijn eerste verlies met Jordanië aan. In Amman werd met 0-1 verloren. De Socceroos danken spits Adam Taggart voor de snelle enige goal. Jordanië was nochtans de betere ploeg, maar kreeg het leer niet voorbij ex-Club-keeper Matt Ryan. Na 2 zeges en 1 draw was het de 1e nederlaag voor Borkelmans.

   

  Met 12 op 12 staat Australië op kop in de poule. Koeweit en Jordanië tellen elk 7 punten.