Ex-pistier Tourné over crashes in Gent: "Noodlot, want baan is veiliger dan weg"

  De piste in Gent is uniek: 166 meter en korte, steile bochten tot 48 hellingsgraden.

  De Zesdaagse van Gent opende gisteren in mineur met twee valpartijen: Gerben Thijssen liep zware blessures op en blijft voorlopig in het ziekenhuis, Mark Cavendish stapt na wat rust straks weer op de fiets. Oud-pistier Stan Tourné spreekt van het noodlot, "want de baan is veiliger dan de weg".

  De eerste avond in Gent werd gisteren geneutraliseerd na de zware crash van Thijssen later op de avond. "Een neutralisatie hebben we nog niet vaak meegemaakt", vertelt de dubbele winnaar in Gent, die ook voor deze 79e editie de commentaar zal verzorgen op Sporza. "Het is van Galvez geleden dat de wedstrijd nog eens geneutraliseerd werd." De Spanjaard Isaac Galvez kwam in 2006 om het leven na een zware val op de 5e avond.

   

  Tourné was gisteren in het Kuipke. Wat is zijn conclusie? "Het is een spijtig ongeval. Dat kun je niet altijd vermijden. Maar het gebeurt zelden. Het is gewoon het lot, een momentopname."

   

  Op een piste rijden gebeurt aan hoge snelheden op een steile helling. Met de veiligheid ziet Tourné geen probleem: "Ze vragen me nu of de baan sportgevaarlijk is. Maar ik vind het veiliger dan op de weg fietsen. Maar je kunt niet alles uitsluiten. Die twee valpartijen op dezelfde avond is gewoon het noodlot."

   

  Gent is een kleine piste van 166 meter en bochten met een hellingsgraad van 48 procent. Ervaring is belangrijk, maar die hebben de 21-jarige Thijssen en de 34-jarige Cavendish. "Ondanks dat kun je een val niet uitsluiten. Je maakt eens een verkeerde beweging. Je rijdt ook op de piste zonder remmen en je kunt niet freewheelen. En als er iets gebeurt, zijn er ook maar 2 uitwegen: langs onder of langs boven."

  "De baan is veiliger dan de weg vandaag de dag"

  Is de piste in Gent gevaarlijker dan de andere, omdat ze zo uniek (klein) is? Tourné: "Je hebt uiteraard wat techniek nodig. Iemand daartussen smijten zonder ervaring is gevaarlijk. Maar voor Cavendish, die al gewonnen heeft in Gent, en Thijssen, die een baanopleiding achter de rug heeft, is dat niet gevaarlijk. Integendeel: de baan is veiliger dan de weg vandaag de dag."

   

  Dat de renners zelf vroegen om te stoppen, begrijpt Tourné: "Als er zoiets gebeurt zeker. Het heeft ook heel lang geduurd voor ze wat zekerheid hadden over de renner (Thijssen, red). Ik begrijp dat de jongens een beetje met een trauma zaten. Stilleggen was een juiste beslissing. Het publiek heeft dat ook begrepen."

  Stan Tourné: "Voor Cavendish en Thijssen is Gent niet gevaarlijk"