• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Neuville: "Het is een hele eer te kunnen zeggen dat ons team wereldkampioen is"

  Thierry Neuville

  Neuville debuteerde in 2014 voor Hyundai.

  Hyundai Motorsport werd Down Under voor het eerst in hun bestaan wereldkampioen bij de merken. De Belgen Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul maken sinds 2014 deel uit van Hyundai Motorsport en hebben een groot aandeel in het succes, net als de Belgische teammanager Alain Penasse.

  In september 2012 kondigde Hyundai Motorsport tijdens de motorshow van Parijs hun terugkeer in het wereldkampioenschap rally aan. In januari 2013 werd Michal Nandan aangesteld om het team te leiden. Enkele maanden later vervoegde Alain Penasse het team en werd de Hyundai i20 Coupe WRC voorgesteld tijdens de Geneva Motor Show.

   

  Vervolgens werd de wagen verder ontwikkeld en getest om op 5 november de eerste rijder aan te kondigen. Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul werden het eerste duo dat werd voorgesteld. In de Monte Carlo van 2014 debuteerde het duo met hun nieuwe wagen. In de eerste klassementsrit raakte Neuville een paaltje en moest opgeven.

   

  In augustus 2014 wonnen Thierry Neuville en Hyundai in Duitsland hun eerste WK-rally. Dani Sordo maakte het Hyundai-feest compleet door als tweede te eindigen in die rally. De eerste zege en de eerste dubbel waren een feit voor het Zuid-Koreaanse team met als thuisbasis het Duitse Alzenau.

   

  Na zijn zege in Duitsland zou Neuville nog 11 keer op het hoogste schavotje staan, wat zijn totaal op 12 zeges brengt, en 4 keer als tweede eindigen in de eindstand het WK. Begin dit jaar verving Andrea Adamo Michal Nandan als teammanager. 2019 was een succesvol jaar voor Hyundai met als hoogtepunt de wereldtitel bij de merken.

  We hebben samen een mooi parcours afgelegd. Dit was een heel speciale reis voor ons. Het is een hele eer te kunnen zeggen dat ons team wereldkampioen is. Het is een geweldige prestatie.

  Thierry Neuville

  "Het is een hele eer te kunnen zeggen dat ons team wereldkampioen is"

  "We hebben samen een mooi parcours afgelegd", reageerde Neuville. "Dit was een heel speciale reis voor ons. Het is een hele eer te kunnen zeggen dat ons team wereldkampioen is. Het is een geweldige prestatie."

   

  "Er zijn zoveel hoogtepunten geweest. Elke zege was belangrijk. Belangrijker dan de resultaten is de progressie die het team de voorbije 6 seizoenen gemaakt heeft. Wij hebben een fantastische groep toegewijde, getalenteerde en professionele mensen in ons team. Dit resultaat is voor iedereen."

   

  Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul beginnen in 2020 aan hun zevende seizoen bij Hyundai Motorsport. Kersvers wereldkampioen Ott Tänak wordt hun teamgenoot. Beiden zullen ze een volledig seizoen rijden. Dani Sordo en Sébastien Loeb zullen afwisselend de derde wagen delen.