• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Racisme-slachtoffer Mununga: "Clubs verplichtten me mijn tranen te verdringen"

  Joachim Mununga

  Joachim Mununga brak in tranen uit tijdens de voorstelling.

  De Pro League heeft ter gelegenheid van de voorstelling van zijn handleiding tegen kwetsende en discriminerende spreekkoren enkele (ex-)voetballers aan het woord gelaten tijdens zijn panelgesprek. Joachim Mununga, voormalig speler van onder meer KV Mechelen en huidig staflid bij OH Leuven, zorgde voor een kippenvelmoment. "Ik koester nog steeds wrok en zelfs haat."

  Mununga: "Helaas is racisme een banaliteit geworden"

  Met een handleiding van 60 pagina's probeert de Pro League zijn clubs te ondersteunen in de strijd tegen racisme, homofobie en discriminatie in het voetbal. Om te tonen welke gevolgen dergelijke spreekkoren kunnen hebben op individuen nodigde de Pro League enkele slachtoffers uit voor een panelgesprek. Daarin viel vooral Joachim Mununga op met een pakkende getuigenis.

   

  De voormalige voetballer met Congolese roots was tijdens voetbalwedstrijden meermaals het slachtoffer van racistische spreekkoren. "Ik draag nog veel rancune en haat met me mee. Ik vind het zelfs heel moeilijk om erover te praten. Racistische spreekkoren: dat is pure verkrachting."

   

  "Als ik Pierre François (CEO van de Pro League, red.) hoor zeggen dat het een complex probleem is, word ik opnieuw kwaad", aldus de 31-jarige 'Joe'. "Er moet dringend tegen opgetreden worden. Op bepaalde momenten voelde ik me in de steek gelaten. Ik ben nooit ondersteund geweest door mijn clubs of ploeggenoten. Zij verplichtten me bijna om mijn tranen te verdringen."

   

  Tijdens zijn voetbalcarrière had Mununga nooit zin om het probleem aan de kaak te stellen. "Je wil op dat moment niet in de spotlights staan, maar gewoon verdwijnen. Door mijn getuigenis zou ik opnieuw anders behandeld worden. Dat is net wat ik niet wilde. Je hoopt dat je coach en ploeggenoten bij racistische spreekkoren de match stilleggen. Of dat supporters zich keren tegen de mensen die dergelijke pijnlijke dingen roepen. Maar dat is nooit gebeurd."

   

  "Helaas is racisme een banaliteit geworden. Daarom is sensibilisatie en opvoeding belangrijk voor iedereen die in een stadion komt. Er moet meer aandacht voor zijn, want zulke kwetsende woorden draag je een leven lang mee", getuigde de ex-speler van KV Mechelen, Moeskroen en Beerschot.

  François: "En wat met zelfspot of humor? Moeten we dat ook bestraffen?"

  "We kunnen heel lang praten over preventieve maatregelen, sensibilisering, scholingen en workshops. Maar we zijn nu op een scharniermoment gekomen: het publiek is racisme en discriminatie beu", aldus Pièrre François op de voorstelling.

   

  "Veel clubleiders vinden dat de Pro League nog te weinig doet om dat probleem in onze stadions aan te pakken. We moeten extra moeite doen om de ambities na te komen om racisme, discriminatie en homofobie voorgoed te bannen."

   

  Volgens François is dat geen makkelijke ambitie om te bewerkstelligen. "Want niet iedereen heeft het altijd in de gaten dat je anderen kwetst. Zelfs als je gewoon meezingt, kan dat kwalijke gevolgen hebben. En wat met zelfspot of humor? Moeten we dat ook bestraffen?", vroeg de CEO van de Pro League zich luidop af. 

   

  "Hoewel het moeilijke materie is, praten de profclubs vandaag gelijkgestemd. Dat is niet zo evident in de context van het voetbal. De Pro League heeft geen schrik om sancties op te leggen aan haar eigen clubs."

   

  "Alle clubs moeten zich bewust zijn van hun maatschappelijke rol. Alle clubverantwoordelijken verwachtten hulp van de Pro League. Dat bieden we met deze handleiding, want duidelijkheid over de best practices is de enige oplossing", aldus François.

  Lees ook:

  Nog meer sprekers op het seminarie:

  Professor Devisch (UGent): "We zijn - zeer terecht - gevoeliger geworden aan racisme"

  Professor Boen (KUL): "Discriminatie komt voort uit gebrek aan respect voor de tegenstand"

  Messoudi: "Initiatieven tegen racisme moeten van de supporters komen"

  Red Flame Missipo: "Racisme wordt er van jongs af aan ingebakken"

  Voetballer en Mister Gay Belgium Matthias De Roover: "Geen negatieve reacties op het veld"