• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Scherpschutters van Europa: wie verovert dit jaar de Gouden Schoen?

  Romelu Lukaku, Lionel Messi, Robert Lewandowski ze scoren allemaal vlotjes de afgelopen weken. Wie zijn momenteel de meest scherpe schutters in de vijf grote Europese competities, die meedingen naar de Europese Gouden Schoen?

  12. Lionel Messi

  De winnaar van de afgelopen drie seizoenen staat momenteel op de 12e plaats met 8 goals in 7 matchen. De geniale Argentijn heeft inhaalwerk te doen omdat hij in het begin van het seizoen enkele competitiewedstrijden bij Barcelona miste. Maar hij is op de goede weg. Hij zit gemiddeld aan 1,14 goals per competitiematch. Slechts 2 spelers in deze lijst doen beter. U vindt ze niet toevallig op plaats een en twee.

  11. Moussa Dembélé

  Lyon kent een moeilijk seizoen in de Ligue 1. Het staat pas 14e en wisselde al van trainer, maar aan Moussa Dembélé zal het niet liggen. Hij scoorde al 9 keer in 12 matchen. De Fransman is bezig aan zijn tweede seizoen bij Lyon.

  10. Romelu Lukaku

  Tegen Verona zweeg het kanon van Romelu Lukaku, maar zijn teller staat wel al op 9 goals in 12 matchen. Negen keer scoren in elf matchen hadden ze bij Inter niet meer gezien sinds ene Ronaldo Luís Nazário de Lima. Met het grote vertrouwen dat hij van Inter-trainer Conte krijgt, zien we geen reden waarom hij binnenkort zou stilvallen.

  9. Karim Benzema

  Hoewel hij in Madrid veel meer doet dan op de loer liggen rond het strafschopgebied, heeft het vertrek van Ronaldo en het aflopende verhaal van Bale bij Real er voor gezorgd dat Benzema de hoofdaanvaller is geworden. Dat blijkt uit zijn statistieken. Hij scoorde net als Lukaku 9 keer in de competitie, maar had er een match minder voor nodig (11). 

  8. Sergio Agüero

  Seizoen na seizoen eindigt Sergio Agüero hoog in de topschuttersstand in de Premier League. In 2014-2015 was hij zelfs de allerbeste met 26 goals. Daar is hij nog ver van verwijderd, maar met 9 stuks in 11 matchen is hij opnieuw op de goede weg. Alleen op Anfield wil het nooit lukken. In 11 bezoekjes aan het stadion van Liverpool scoorde de Argentijn nog nooit.

  7. Wissam Ben Yedder

  De derde en hoogste geplaatste Fransman in deze lijst is Wissam ben Yedder. De aanvaller ruilde afgelopen zomer Sevilla voor Monaco en is voorlopig een schot in de roos voor de Monegasken. Met 9 goals in 11 matchen hielp hij zijn team voorlopig aan de derde plaats. 

  6. Rouwen Hennings

  Op 32-jarige leeftijd beleeft Rouwen Hennings een topseizoen in de Bundesliga. Rouwen wie? Rouwen Hennings is een aanvaller van Fortuna Düsseldorf, die twee seizoenen geleden nog in de tweede Bundesliga speelde. Na 11 competitiematchen heeft hij hetzelfde gemiddelde aantal doelpunten als Agüero, Lukaku en Benzema.

  5. Tammy Abraham

  Vorig jaar nog huurling bij Aston Villa, nu topschutter voor Chelsea. In de Championship kon Tammy Abraham al twee keer meer dan 20 keer scoren, nu wil hij hetzelfde doen in de Premier League. Hij is goed op weg. Tammy Abraham zit aan 10 goals in 12 competitiematchen. 

  4. Jamie Vardy

  Abraham moet voorlopig nog een iemand voor zich dulden in de Engelse topschuttersstand. Een oude bekende, die zijn neus voor goals van het kampioenseizoen 2015-2016 lijkt te hebben teruggevonden: Jamie Vardy. Vardy scoorde een keer meer dan Abraham in evenveel matchen: 11 keer. Wordt hij dit seizoen voor het eerst topschutter van de Premier League?

  3. Timo Werner

  In Duitsland loopt er iemand rond met evenveel goals als Vardy, maar in een wedstrijd minder. Bovendien is Timo Werner 9 jaar jonger. 11 goals in 11 matchen is een gemiddelde van 1 goal per match. Het legt Leipzig geen windeieren. Het staat derde in de stand.

  2. Ciro Immobile

  Bijna onder de radar doet Ciro Immobile wat hij al jaren doet in de Serie A: scoren aan de lopende band. De topschutter van 2014 en 2018 in Italië heeft in evenveel matchen al 5 goals meer dan Lukaku. Hij scoort dit seizoen gemiddeld 1,17 goals per match. In de vijf topcompetities van Europa doet maar een iemand beter.

  1. Robert Lewandowski

  Kandidaat nummer 1 op dit moment om de Europese Gouden Schoen te winnen, is Robert Lewandowski. Hij zit na 11 competitiematchen in Duitsland aan 16 goals, een gemiddelde van 1,45 goals per match. Op zijn 31e lijkt hij scherper dan ooit. Toch is het gevaarlijk om al te voorbarig te worden, want opvallend genoeg eindigde de trefzekere Pool nog nooit in de top drie van de Europese Gouden Schoen.

  * In deze lijst zijn enkel spelers uit de vijf grote competities opgenomen. De laatste keer dat een speler uit een kleinere competitie de Gouden Schoen won was in 2001-2002. Een goal in een van de vijf topcompetities levert 2 punten op. In competitites die 6e tot 22e staan op de UEFA-ranglijst levert een goal 1,5 punt op. In nog lagere competities 1 punt.