Nainggolan vindt topvorm terug in Cagliari: "Hij brengt charisma"

  Radja Nainggolan leeft op bij Cagliari.

  Middenmoter Cagliari staat verrassend vierde in de Serie A. Volgens de statistieken mag kersvers aanvoerder Radja Nainggolan daar wat pluimen voor op zijn hoed steken. "Of Inter spijt heeft? Vraag het hen zelf maar."

  Radja Nainggolan stond deze zomer dicht bij een overstap naar Fiorentina, maar in laatste instantie koos hij om Inter te verlaten voor Cagliari, de ploeg die hem in 2010 lanceerde in de Serie A. Zo kon zijn vrouw Claudia, die vecht tegen kanker, dichter bij haar ouders en vrienden revalideren.

   

  Wie had gedacht dat Nainggolan bij Cagliari was veroordeeld tot degradatievoetbal, komt bedrogen uit. De Sardijnse club staat na een verpletterende 5-2-overwinning tegen Fiorentina op de vierde plek. Uitblinker: Nainggolan met 3 assists en 1 werelddoelpunt.

   

  "Of Inter spijt heeft? Vraag het hen zelf maar", grijnsde Nainggolan na de wedstrijd. Coach Rolando Maran was in elk geval vol lof over de Belg. "Het is een voordeel om zo'n speler te hebben. Hij heeft een uitzonderlijke techniek en je voelt zijn invloed tijdens de match. Hij zorgt voor charisma."

  Gevaarlijkste pion bij Cagliari

  Nainggolan moest in het begin nochtans wennen aan het voetbalklimaat op Sardinië, zeker omdat hij als controlerende middenvelder speelde. Maar nu hij de aanvoerdersband heeft overgenomen van de geblesseerde Luca Ceppitelli en hij weer in steun van de diepe spitsen speelt, is Radja ontbolsterd.

   

  Ook bij Roma en Inter speelde hij achter twee topspitsen, maar dan vooral in een dienende rol. Bij Cagliari kan hij meer zijn eigen kans gaan: met 20 schoten en 14 gecreëerde kansen is hij zelfs gevaarlijker dan aanvaller Giovanni Simeone.

   

  Cagliari steunt offensief dan ook op de schouders van Nainggolan, die 40% van de schoten van zijn team voor zijn rekening neemt. Maar ook als aangever speelt hij een belangrijke rol: hij heeft na 9 matchen bij Cagliari al één assist meer op zijn naam dan in een volledig seizoen bij Inter. Zijn rol bij de Rossoblu valt dan ook niet te overschatten.

   

  "We hebben al een mooi parcours afgelegd en spelen zorgeloos", zei Nainggolan. "In het begin geloofden weinig mensen dat we zo'n overwinningen zouden boeken en zouden domineren met zoveel vertrouwen."

  De prestaties van Nainggolan in de Serie A:

  Team Roma (2017/2018) Inter (2018/19) Cagliari (2019/20)
  Duels 31 29 9
  Goals 4 6 2
  Assists 9 3 4
  Min per goal/assist 202 219 113
  Aandeel in schoten team 24,3% 30,5% 40,7%

  "Niet veel spelers hebben een écht afstandsschot als Nainggolan"