Ga naar de inhoud

De Witte: "BeNeLiga doet me denken aan Brexit: meer droomidee dan realistisch"

Ivan De Witte: "Een BeNeLiga zal nog veel inspanningen vragen."

Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent en oud-voorzitter van de Pro League, ziet wel heil in een BeNeLiga, een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie. "Maar ik zie nog ongelofelijk veel obstakels."

Het idee van een BeNeLiga stak de laatste weken weer de kop op:  de grote clubs in België en Nederland hebben een studie besteld om de haalbaarheid te onderzoeken. 

 

Ook AA Gent-voorzitter Ivan De Witte is voorstander. "Ik denk dat het een bijzonder goed idee is", vertelt hij in De Tribune op Radio 1. "Al doet de BeNeLiga me wel wat denken aan de Brexit. Oké, de vergelijking is misschien wat scheef, maar wel valide qua beeldspraak."

 

"Want ik denk dat we wel eens heel lang zouden kunnen sukkelen met de uitvoeringsmodaliteiten. Wat zal de UEFA zeggen? Hoe moeten we omgaan met de nationale competities? Wat vindt Binnenlandse Zaken? Als je een meerderheid hebt om een idee te ondersteunen, moet je het ook nog kunnen uitvoeren. Daar kunnen en mogen we niet te vlug over gaan. Er zullen nog veel discussies volgen."

 

"Voorlopig is een BeNeLiga nog altijd meer een droomidee dan een realistisch idee. Zelf ben ik ook niet bij de vergaderingen geweest. AA Gent is wel pro, al hebben we een zekere reserve over de uitvoerbaarheid. Ik ben echt voorstander, maar ik zie nog ongelooflijk veel obstakels. Het zal nog heel veel inspanningen vragen."

"We moeten 120 miljoen euro vooropstellen voor mediacontract"

Een BeNeLiga zou sportief en financieel interessant kunnen zijn, zeker voor de topclubs. In tussentijd moeten de profclubs volgend jaar beslissen over het nieuwe mediacontract tot 2023. Ze hopen meer geld te vangen dan de 85 miljoen euro van het huidige contract.

 

De Witte: "Ik weet dat we nu aan het begin staan, maar dat er pas echt beslist wordt in maart of april. Als we nu al praten over een bepaald bedrag, zijn de limieten al gesteld. We mogen niet te vlug happen. Ik heb wel aan de voorzitter gezegd dat we een bedrag van minimaal 120 miljoen euro moeten vooropstellen."

Download de podcast van De Tribune