• home
 • video
 • pas verschenen

  Bosbranden trekken streep door Rally van Australië, Hyundai pakt 1e titel, Neuville 5e keer 2e

  " "

  Thierry Neuville en corijder Nicolas Gilsoul verdedigen de kleuren van Hyundai, ze eindigden 2e in het rijders-WK.

  De organisatie van de WRC-rally van Australië heeft de slotmanche van het WK rally geannuleerd door de dreiging van de felle bosbranden in de regio New South Wales. Zo krijgt het Hyundai van Thierry Neuville de merkentitel in de schoot geworpen. Het is de 1e keer dat Hyundai het merken-WK wint, Neuville is voor de 5e keer tweede in het WK bij de rijders.

  De voorbije dagen wordt de regio New South Wales geteisterd door tientallen gevaarlijke bosbranden. Heel veel huizen, dorpen, steden en mensen worden bedreigd. Van 14 tot 17 november had normaal de 14e en laatste WK-manche moeten plaatsvinden in Coffs Harbour, in het oosten van NSW. Maar in deze gevaarlijke omstandigheden wensen de organisatoren daar niet aan te beginnen.

   

  In eerste instantie kozen ze voor een veel kortere route, maar de risico's voor de meer dan 1.000 officials, deelnemers en onderhoudspersoneel blijven te groot. "In het belang van iedereen die betrokken is bij de rally en natuurlijk ook de wijdere entourage is het niet opportuun om de rally te laten doorgaan", reageerde hoofdorganisator Andrew Papadopoulos.

   

  "Onze gedachten zijn bij de gemeenschap van New South Wales, vooral bij de mensen die geliefden, broodwinning of hun huis hebben verloren in het noorden van NSW. We bedanken de rallywereld voor de steun en het begrip."

  Neuville is voor 5e keer vicekampioen

  De WK-stand na Catalonië, de vorige manche, is zo de eindstand van het WK. De Est Ott Tänak pakte 3 weken geleden zijn eerste wereldtitel met een Toyota. Neuville (Hyundai) eindigt op 36 punten, zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Citroën) kon in Australië nog over Neuville springen, maar is dus derde.

   

  Voor Neuville en alle andere deelnemers aan het WK rally eindigt het seizoen in mineur. De Belg toont via Twitter begrip voor de situatie. "Dit is de enige juiste beslissing omdat de veiligheid voor iedereen het meest belangrijkste is. Onze gedachten gaan uit naar de lokale gemeenschap, bij wie sommigen geliefden verloren hebben en anderen hun thuis, en de brandweerlui die heel hard hun best doen om de veiligheid te garanderen."

   

  Nadat hij in 2013 met een Ford Fiesta als tweede geëindigd was in het WK rally, is het nu de vierde keer op een rij dat Thierry Neuville met een Hyundai tweede eindigt in het WK. Vier keer moest de Belg zijn meerdere erkennen in de Fransman Ogier. Dit jaar was Ott Tänak te sterk. De Est zou in Australië zijn laatste wedstrijd voor Toyota gereden hebben. Vanaf 2020 wordt Tänak teammaat van Neuville.

  Primeur voor Hyundai

  De merkentitel gaat zo zonder te racen naar Hyundai, dat met 18 punten voorsprong op Toyota naar Australië trok.

   

  Naast Neuville zorgden ook Dani Sordo, Sébastien Loeb, Andreas Mikkelsen en Craig Breen voor WK-punten voor Hyundai. Het is de allereerste keer in de geschiedenis van het team dat het het merken-WK binnenhaalt.

  WRC-stand 2020

    rijder auto punten
  1. Elfyn Evans (GBr) Toyota 111
  2. Sébastien Ogier (Fra) Toyota 97
  3. Thierry Neuville Hyundai 87
  4. Ott Tänak (Est) Hyundai 83
  5. Kalle Rovanperä (Fin) Toyota 70

  WRC-kalender

    rally winnaar 2019 winnaar 2020
  23-26/01 Monte Carlo Ogier Neuville
  13-16/02 Zweden Tänak Evans
  12-15/03 Mexico Ogier Ogier
  04-06/09 Estland - Tänak
  24-27/09 Turkije Ogier Evans
  08/10-11/10 Italië - Sordo
  19-22/11 België (Ieper) -  
  4-6/12 Monza -