• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Karel Fraeye deelt sterren uit: "Verwacht dat OHL ook 2e periode wint"

  OH Leuven

  De periodetitel voor OH Leuven is de titel van de zakelijkheid en de efficiëntie.

  De eerste periode in 1e klasse B zit erop en OH Leuven verzekerde zich in een rechtstreeks duel van het eerste finaleticket. Analist Karel Fraeye schrijft een rapport voor de 8 teams uit de Proximus League en haalt daarbij voor sommige clubs de rode pen boven.

  5 sterren: OH Leuven en Virton

  Of het nu Leuven of Virton was dat met het finaleticket ging lopen, het zou sowieso een verdiende periodekampioen worden. Proficiat aan OH Leuven dus, dat over 14 wedstrijden de meeste punten kon verzamelen. Dit afdwingen op het veld van Virton, was geen evidentie.

   

  Het OHL van dit seizoen speelt herkenbaar en bijzonder zakelijk: het kiest er zo goed als altijd voor om weinig tot geen risico’s te nemen in balbezit, zoekt vooral om balverlies of fouten van de tegenstrever af te straffen. Met de klassespelers die het heeft lopen, hoeft het ook geen resem kansen af te dwingen om doelpunten te maken, efficiëntie is het codewoord. Het was niet anders vrijdagavond op Virton.

   

  Doordat er geen uitsluitsel was over de stopgezette wedstrijd OHL-Union, had Virton geen keuze en moest het voluit voor de winst gaan. Het eiste het balbezit op, creëerde doelkansen, maar werd na een foute controle genadeloos afgestraft. Virton verzuimde een goal te scoren uit zijn vele kansen, OHL lukte één doelpunt uit een pak minder mogelijkheden: efficiëntie is geen schande, maar een kwaliteit.

  Met de klassespelers die OHL heeft lopen, hoeft het geen resem kansen af te dwingen om doelpunten te maken.

  De druk bij OH Leuven kan er dan wel af zijn, maar toch blijf ik verwachten dat het dit jaar voor het eerst gebeurt dat er geen finalewedstrijden zullen worden afgewerkt worden. De kwaliteit in de kern is enorm, de honger is nog steeds groot en het vertrouwen moet nu immens zijn. Belangrijk voor hen zal zijn om die tweede periode direct punten te pakken, iets wat de winnaars van de voorbije jaren niet lukte. Aan Euvrard om die focus op de tweede periodewinst te houden en geen decompressie toe te laten.

   

  Virton kan ook terugblikken op een geweldige start in het profvoetbal: het ontpopte zich tot zo veel meer dan een louter fysiek sterke ploeg. Het speelt snel, beschikt over een pak technisch vermogen, creëert kansen, en toont zich defensief enorm sterk. Toch zat het hen - op die laatste wedstrijd tegen OHL na - ook wel vaak mee. Ik verwacht voor hen geen zware terugval, maar het wordt echt geen evidentie om nogmaals tot op de laatste speeldag mee te kunnen strijden voor het finaleticket.

  "Verwacht geen zware terugval bij Virton, maar opnieuw meedoen in 2e periode wordt geen evidentie."

  4 sterren: Westerlo en Union

  Van bij de start was duidelijk dat Westerlo sinds de overname niet meer hetzelfde ploegje was. Op en naast het veld werd alles netjes uitgebouwd en zo lijkt de overname voor de club een zegen te worden. Peeters heeft sportief de touwtjes in handen en bouwde Westerlo gestaag uit tot een moeilijk te kloppen ploeg. Het gros van de kern speelt al een tijdlang samen en weet perfect wat verwacht wordt en elke speler geeft op elk moment het volle pond: een kwaliteit waar Peeters garant voor staat.

   

  Kwaliteiten die Westerlo in staat moeten stellen om ook in de tweede periode een rol van betekenis te kunnen spelen, zeker als Vetokele en Emenike hun vorm te pakken krijgen.

   

  Union verloor eind vorig seizoen zowat het hele aanvallende compartiment, maar bouwde in korte tijd toch een positief en competitief team. De Brusselaars spelen verzorgd en snel voetbal. Toch missen ze dat tikkeltje meer: waar vooral Tau, Niakate of Selemani vorig seizoen met hun individuele klasse regelmatig een gelijkspel konden omzetten in winst, speelt het met deze kern eerder een totaalvoetbal. Ze mogen absoluut terugblikken op een mooie heenronde en zullen waarschijnlijk een gelijkaardig parcours afleggen in de tweede, maar ze missen nét dat extraatje om de hoofdprijs weg te kapen.

  "Westerlo moet ook in de 2e periode een rol van betekenis kunnen spelen."

  2 sterren: Lommel en Roeselare

  Beide clubs werden onderin verwacht. Dat ze daar ook staan betekent echt niet dat er niet goed werd gewerkt. In 1B zijn er nu eenmaal 3 goede, 4 heel goede en 1 uitstekende kern actief. Door hun driepunters op de laatste speeldag hebben beide ploegen er in elk geval voor gezorgd dat de strijd nog niet is gestreden.

   

  Roeselare begon het seizoen dramatisch : geen volwaardige kern, geen vlotte voorbereiding, pas laat een trainer aangesteld. Maar sinds Gretarsson zijn kern fysiek in orde kreeg, zijn syteem aanpaste en pressing ging spelen volgden goed voetbal en ook punten. Toch blijft de uitdaging voor de West-Vlamingen beperkt: de degradatiestrijd ontlopen zou, gezien hun slechte start, een straffe stunt zijn.

   

  Een stunt die ook voor Lommel SK als doel geldt uiteraard. De Limburgers beschikken over een competitieve kern, die het op papier op kwaliteit echter moet afleggen tegen de reeksgenoten. Het ontdekte met Sanyang wel een offensieve diamant. Ook voor de Limburgers wordt het dus een lastige terugronde om te proberen die “best of five” te ontlopen.

  Peter Maes moest voor een schokeffect zorgen bij Lommel: "Lastig om "best of five" te ontlopen."

  1 ster: Lokeren en Beerschot

  In het vorige competitieformat zou Beerschot op dit moment deel moeten nemen aan de play-downs. In schril contrast dus met de ambitie die de club bekend maakte. Het stuurde Stijn Vreven daarvoor de laan uit en stelde met Losada een clubman aan als trainer. Sindsdien haalde Beerschot 6 op 15 , het blijft dus onregelmatig presteren.

   

  Ongetwijfeld wil Beerschot vol inzetten op die tweede periode, maar ook al gaan de tellers op nul, dit Beerschot mist vertrouwen,  eensgezindheid en een duidelijk spelconcept om die rol te vervullen. Met een uitmatch tegen OH Leuven krijgt het in ieder geval niet de makkelijkste start, maar winst in die partij zou wel wat in beweging kunnen zetten en het vertrouwen en de drive snel kunnen terugbrengen.

   

  Lokeren heeft lang geworsteld: een overname na het tijdperk Lambrecht, veel in- en uitgaande transfers, omgaan met de degradatie en een totaal nieuw competitieformat. De Waaslanders toonden groeipijnen, maar kenden een betere periode na winst op Leuven. De late nederlaag op Roeselare trekt de Waaslanders wel mee in een onverwachte degradatiestrijd. Meestrijden voor een periodetitel kan op dit moment geen ambitie zijn voor Lokeren, dat ongetwijfeld een leerrijk overgangsjaar beleeft.

   

  Karel Fraeye

  "Beerschot mist vertrouwen, eensgezindheid en een duidelijk spelconcept"