Devolder na afscheid: "Kijk ernaar uit met al die landbouwmachines te rijden"

  Stijn Devolder hing onlangs zijn fiets definitief aan de haak. "Volderken" heeft nog geen seconde spijt gehad van zijn beslissing en kijkt reikhalzend uit naar zijn tweede carrière als loonwerker. Dat vertelde hij ons in een gezellige babbel bij hem thuis.

  "Ik kan ermee leven, ja"

  "Ik ben op een leeftijd gekomen dat je er geen spijt moet van hebben dat je gestopt bent”, vertelt een ontspannen Stijn Devolder terwijl hij ons een kopje koffie met een éclair aanbiedt. "Ik kan ermee leven, ja."

   

  "Was ik 5 jaar geleden gestopt, dan had ik misschien achteraf gezegd: "Had ik er nog maar een paar jaar bijgedaan." Maar ik ben nu 40 jaar en ik denk niet dat er iets is in de sport dat ik nog niet heb gezien of meegemaakt. Ik heb ook een palmares dat gezien mag worden.”

   

  Het peloton zal hij alvast niet missen, maar fietsen zal hij blijven doen. "Het is een andere manier van fietsen. Niet altijd aan het trainen en de druk van de koers denken. Gewoon genieten van het fietsen, als ik er de tijd voor heb. , Vooral als het goed weer is, want vroeger moest ik erdoor in weer en wind. Nu kan ik zeggen ”het is voor morgen” als het te slecht is."

  Renners van wie ik de vader kon zijn

  "Ik heb eigenlijk de laatste jaren nooit het gevoel gehad dat ik 10-15 jaar ouder was dan mijn collega’s", zegt Devolder met enige fierheid in de stem. "Maar op een bepaald moment begin je toch te horen dat je de oudste van de hoop bent."

   

  "Op den duur begonnen er zelfs renners bij te komen waarvan ik zelfs de vader zou kunnen zijn, die nog niet geboren waren toen ik begon te koersen. Dan sta je daar wel even bij stil en dan besefte ik wel dat ik oud begon te worden en daar had ik het wel moeilijk mee."

   

  Ondanks het feit dat hij regelmatig moest terugkomen na blessures is hij dankbaar dat hij nooit een heel zware val heeft meegemaakt. "Als renner weet je dat het vroeg of laat zal gebeuren, dat je valt, soms heel zwaar. Maar ik denk dat ik blij mag zijn dat ik niks echt ernstigs heb meegemaakt in vergelijking met sommige van mijn collega's."

  Fascinatie voor zware machines

  Devolder gaat nu iets totaal anders doen, loonwerk. Dat betekent hele dagen rondrijden met gigantische landbouwmachines. "Het is een passie die ik al heb sinds ik een kind ben en ik heb altijd geweten dat ik er ooit iets in zou doen na mijn carrière."

   

  "Ook tijdens mijn wielercarrière heb ik alle nieuwigheden proberen te volgen op het gebied van  machines. Dus ik kijk er wel naar uit om eraan te beginnen."

   

  Zelf een machine kopen zit er niet in want dat is een te grote investering. "Ik ga vooral genieten om ermee te rijden, eraan te werken en er zoveel mogelijk van te leren. Het is hier de landbouwstreek en er zijn veel mogelijkheden." Het zwarte gat, daar zal Stijn Devolder alvast niet invallen.

  "Lance Armstrong was de beste"

  Bekijk in de onderstaande video welke Ronde Van Vlaanderen en welk BK de favorieten zijn van Stijn Devolder. Ontdek waarom hij geen ronderenner geworden is en wat de plezantste ploeg was waarvoor hij ooit reed.  Ook waar hij het meest spijt van heeft en waarom Lance Armstrong zijn beste ploegmaat was komt u hierin te weten.