• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De familie Nys glundert: "Ik zou hier door de mand gevallen zijn"

  Nys en Nys

  Nys en Nys op het podium: krijgen we dit in de toekomst nog vaker te zien?

  Thibau Nys heeft zondag in Italië de Europese juniorentitel bemachtigd. Mama en papa Nijs en Nys volgden het vanaf de eerste rij. "Ik sta er nog altijd van te kijken hoe groot hij wordt", zegt mama Isabelle na de overwinning van haar zoon.

  Mama Isabelle: "Het begint heel serieus te worden"

  Mama Nijs is helemaal ondersteboven van de prestatie van haar zoon."Het begint nu allemaal heel serieus te worden. HIj bevestigt zijn vormpeil en dat is altijd leuk. Ik ben supertrots."

   

  "Dat hij niet als topfavoriet gestart is? Ik weet dat eigenlijk niet. Daar ben ik niet zo mee bezig. Ik wist wel dat Jente Michels heel sterk was. Het moet altijd gereden worden. Thibau was zenuwachtig deze week en had last van een verkoudheid. Dat blijft toch wat mentaal spelen."

   

  "Ik sta er nog altijd van te kijken hoe groot hij wordt. Hij zit in zijn laatste jaar van zijn humaniora, daarna is het de bedoeling om er volledig voor te gaan. Volgend jaar is hij belofte en dan moet hij ook met de profs meerijden. Als 17-jarige. Dat is speciaal."

  Sven Nys: "Ik ben een gelukkige papa"

  "Het gaat heel snel", moet ook Sven Nys bekennen. "Thibau heeft al een indrukwekkend seizoen gereden, maar een EK is een speciale dag. Daar werkt iedereen voor het eerst dit seizoen naartoe. Hij kan koelbloedig blijven, dat had ik niet in huis op die leeftijd."

   

  Thibau was niet meteen mee met de koplopers en was op achtervolgen aangewezen. Toch klaarde hij die klus. "Bij de junioren terugkomen kost veel krachten. Maar dan zie je hoe hij het parcours leest, zijn techniek bovenhaalt en tenslotte een finale rijdt. Dat is knap om te zien. Hij doet het zoals ik het altijd graag had gedaan."

   

  "Ploeteren door de modder, dat is niet zijn favoriete bezigheid. Dat heeft met de leeftijd te maken. Maar het typeert hem dat hij ook hier karakter toont. Ik zou hier door de mand gevallen zijn. Laat hem dus maar doen. Laat hem maar genieten. Hij beleeft veel plezier aan zijn sport, hij geeft zichzelf structuur en dan ben ik een gelukkige papa."